Mon. Oct 2nd, 2023

Támogatást kérnek a levendulatermesztők

Online petícióban kérik a levendulatermesztők a mezőgazdasági minisztert arra, hogy vegye fel a levendulát is azon növények közé, amelyekért támogatást ad az állam.

A tervek szerint 6 millió eurós keretösszegű de minimis, azaz csekély összegű támogatás formájában segítik a gyógy-, aroma- és fűszernövények termesztőit.

A csombor- (borsikafű) és bazsalikom-termesztőket hektá­ron­ként 3 ezer 400 euróval segítenék, a bevetetett terület azonban nem lehet kisebb fél hektárnál.

Az édeskömény veteményekért hektáronként 200 euró, a mustármagért 150, a korianderért 100 euró jár. A támogatásban azonban eddig még egyetlen termelő sem részesült.

A levendulaültetvények tulajdonosai arra hívják fel a figyelmet, hogy az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent azoknak a területeknek a ki­terjedése, amelyeken gyógy- vagy aromanövényeket termesztenek – 16 000 hektárról 1700-ra hektárra.

Arra is rámutatnak, hogy jelenleg a Romániában felhasznált levendula 70 százaléka importból származik, a támogatással azonban ösztönözni lehetne a gazdákat abban, hogy belevágjanak a levendulatermesztésbe.

S.A.