Wed. May 29th, 2024

Táblagépeket kapnak a távoktatáshoz a hátrányos helyzetű diákok, illetve a pedagógusok

A képviselőház által kedden elfogadott törvénytervezet értelmében ingyen táblagépeket biztosít az állam a távoktatáshoz való hozzáféréshez a tanulók bizonyos kategóriáinak, illetve a tanerőknek.

A jogszabálytervezet a tanügyi törvényt egészíti ki és kötelezi az oktatási tárcát, hogy biztosítsa az állami költségvetésből az oktatási intézményeknek a távoktatáshoz szükséges táblagépek vagy laptopok vásárlását. Az ingyen elektronikai eszközökben a hátrányos helyzetű tanulók részesülhetnek, valamint minden pedagógus. A minisztériumnak biztosítania kell ugyanakkor az internetes hozzáférés költségeit is.

A tervezet kötelezi a helyi önkormányzatokat, hogy biztosítsák az internetes hozzáférést minden, területileg a fennhatóságuk alatt levő oktatási intézménynek.

A kedvezményezettek kategóriái a következők: minden olyan tanuló, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladta meg az országos nettó minimálbér értékét a beszerzést megelőző 3 hónapban; minden árva, vagy félárva, illetve állami gondozás alá helyezett gyermek; minden TBC-ben szenvedő és orvosi nyilvántartásba vett tanuló; a cukorbeteg, rákos, krónikus veseelégtelenségben szenvedő, epilepsziás, veleszületett szívbetegségben, krónikus sárgaságban, immunbetegségekben, ritka betegségekben, AIDS-ben szenvedő, illetve más súlyos krónikus betegséggel küzdő, vagy fogyatékkal élő gyermek.

A képviselőház első megkeresett házként döntött az ügyben, a tervezet a szenátushoz kerül.

agerpres.ro