Wed. May 29th, 2024

A nyílt terű helyek tulajdonosainak kötelességük látható helyre kifüggeszteni a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendelkezést

Az országos katasztrófavédelem vezetője, Raed Arafat úgy nyilatkozott a szerda esti kormányülést követően: elfogadták a veszélyhelyzet meghosszabbítását előíró 2020/553-as kormányhatározat 2-es és 3-as csatolmányának módosítását.

Az elfogadott szöveg értelmében a megyei vészhelyzeti bizottságok bizonyos órák között kötelezővé tehetik az orrot és szájat eltakaró maszk viselését minden 5 éven felüli személy számára nyílt, zsúfolt téren is. Ilyen helyek a piacok, vásárok, peronok, buszmegállók, rakpartok, ünnepségek vagy zarándoklatok helyszínei, turisztikai látványosságok környéke.

A szóban forgó nyílt tereket, illetve az időszakot, amikor kötelező a szabadtéri maszkviselés, a közegészségügyi igazgatóság javasolja annak alapján, hogy mikor és hol ütközik akadályokba a biztonságos fizikai távolságtartás.

A nyílt terű helyek tulajdonosainak vagy adminisztrátorainak kötelességük lesz jól látható helyre kifüggeszteni a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendelkezést – mondta Arafat.

A teraszhelyiségeknek, kluboknak, bároknak és más szórakozóhelyeknek tiszteletben kell tartaniuk az országos vészhelyzeti bizottság vagy a megyei vészhelyzeti bizottság által megszabott órarendet és óvintézkedéseket. Ugyanakkor korlátozniuk kell a vendégek számát, és a székeket biztonságos távolságban kell elhelyezniük egymástól.

Arafat azt is elmondta, a módosításba végül nem kerültek be kimondottan a strandokra és tengerpartra vonatkozó óvintézkedések, mert elegendőnek ítélték meg az általános szabályozásokat, de a megyei hatóságok ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy bizonyos strandokon, bizonyos időintervallumokban megszorításokat vezetnek be.

agerpres.ro