Wed. Mar 22nd, 2023

Szüreti Sokadalom Sarmaságon

Október 2-án megszerveztük a Szüreti Sokadalom elnevezésű rendezvényünket. Nagy öröm volt számunkra, hogy hosszú kihagyás után újra közösségben tudtunk ünnepelni. A pandémiás időszaknak köszönhetően megtanultuk megbecsülni az együtt töltött időt. A mai rohanó világban pillanatnyi megállás sincs, épp ezért különösen fontos minél több időt a szeretteinkre, családunkra, a közösségünkre fordítanunk. Minden nemzet számára elengedhetetlen, hogy felidézzék, megéljék a mindennapokban is a hagyományaikat, szokásaikat. Az egyik legnagyobb és legrégebb ápolt, ma is jelenlévő hagyomány Sarmaságon a szőlőszüret ünnepe. Ez egy olyan alkalom, amelyet nem lehet csendben, egyedül a négy fal között megélni, ehhez szükség van a hangos ének- és muzsikaszóra, a táncra, a finom ételekre és italokra, és a legfontosabbra: a közösségre.

Ez az alkalom épp ezt a célt szolgálta, családias hangulatban megünnepelni a szőlőszüret ünnepét Sarmaság örök szimbólumánál, a Kastélynál.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Sarmasági Polgármesteri Hivatalnak, hogy megteremtette a lehetőséget arra, hogy közösségben ünnepeljünk, gazdag, színes műsorokkal, programokkal, külön gondolva a gyerekekre is!
Eseményünkön tiszteletét tette többek között Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei Szervezetének elnöke, Szilágyi Róbert István, Szilágy megye tanácsának alelnöke, az RMDSZ Szilágy megyei Szervezetének ügyvezető elnöke, Dari Tamás, Szilágy megye tanácsának kormánybiztosa és Balogh Tibor, a megyei kórház általános sebésze, falunk szülöttei, illetve a helyi önkormányzat tanácstestülete is. A képviselő úr elmondta, sokat jelent számára, hogy a sarmasági közösséget ilyen nagy létszámban, és családias, jó hangulatban találta, ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy hagyományainkat megismertessük a legkisebbekkel is. Dari Tamás kormánybiztos hozzátette, hogy számára nagy örömöt jelent, hogy hosszú idő óta először újra együtt tudtunk ünnepelni, külön kiemelve a színes és változatos programokat, amelyeket kicsik és nagyok egyaránt élvezhettek.

A napot ügyességi próbákkal kezdték a gyerekek, amelyekkel a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum tanítónői készültek, ezúton is köszönjük nekik az izgalmas próbatételeket. A gyerekek osztályonként egy-egy elismerő oklevelet kaptak, majd ezt követően bőséges lakomában részesültek.

Ezt követték a színpadi előadások. Először három keresztény család, Gál, Kaszta és Bondor apraja-nagyja örvendeztette meg szívünket és lelkünket dicsőítő énekeivel, aztán a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum III-IV osztályos tanulóinak népdalcsokra hangzott el, felkészítők: Kocsis Melinda, Csóka Judit, Kiss Melinda, Szász Mónika tanítónők és Bóné Edina ének-zenetanár, majd egy lakodalmas játékot láthattunk a Szilágylompérti Ady Endre Általános Iskola diákjainak előadásában, a diákokat Süle Melinda és Bóné Edina tanárnők készítették fel. A műsorösszeállítást Lázár Eduárd I. osztályos tanuló zárta, aki úgy dobolt, mint egy vérbeli profi. Köszönjük a gyerekeknek a színvonalas előadásokat, illetve köszönjük felkészítőiknek a rájuk szánt időt.

Az diákok műsora után színpadra léptek a néptáncosok. Fellépett a Debreceni Népi Együttes Ifjúsági Csoportja Vámosi István vezetésével, a szilágycsehi Berekenye Néptáncegyüttes Szőke Anna vezetésével, a zilahi Terbete Székely Rolland vezetésével és a sarmasági Illegetők Bai Attila vezetésével. Több tájegység táncait mutatták be, úgy mint szilágysági, mezőségi, tövisháti, dél alföldi, bukovinai stb. Az Illegetők előadását szólistájuk, Csóka Laura kezdte meg, akit Major Arnold és zenekara kísért. Köszönjük a szemet- és fület gyönyörködtető előadásokat.

A néptáncbemutatókat egy közös szabadtéri rögtönzött táncházzal zártuk, mely ideje alatt Major Arnold és zenekara húzta a ropogós talpalávalót. Külön öröm volt számunkra, hogy sokan csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez és együtt táncoltak a táncosokkal.

A nap folyamán bográcsfőzőverseny is zajlott, melynek eredményét Sarmaság Község polgármestere, Dombi Attila János hirdette ki. A versenyre vállalkozók és egy futball csapat jelentkezett. Első díjban részesült a Hydroproof SRL, II. díjat a Levis Com SRL nyerte el, és a harmadik díjat az Öregfiúk Focicsapat vitte el. Mindannyian egy oklevélben és egy finom üveg borban részesültek. A zsűri tagjai Dombi Attila polgármester, Deák Csilla és Tóth Csaba tanácsosok voltak, nagyon nehéz dolguk volt, hiszen finomabbnál finomabb bográcsosokat kellett megkóstolniuk, csak a verseny kedvéért állították fel a rangsort.

A polgármester úr elmondta, hogy ez nem csak egy egyszerű bográcsfőzőverseny volt, hanem ez egy családias hangulatban töltött alkalom is. Ez az alkalom a sarmasági közösség együttlétét is szolgálja.

A nap második felében átvette a humor a főszerepet, Pittyes2es és Gyufa mozgatta meg a nevetőizmainkat. A kézdivásárhelyi trió görbe tükröt mutat a társadalomnak, mindennapi élethelyzeteket feldolgozva a humor segítségével. Az egyedi stílusú trio a székely humort és észjárást helyezi előadásai középpontjába, de olyan témákra is reflektál, mint az erdőirtás, a politikusok korruptsága, a társadalom érzéketlensége.

Lehengerlő előadást láthattunk, szem nem maradt szárazon, köszönjük a fiúknak, hogy belekóstolhattunk a székely humorba!
Ezt követően az Insect együttes koncertjén bulizhattunk. A sepsiszentgyörgyi Insect paródia-zenekar neve nem ismeretlen a helyieknek, többször megfordultak nálunk, és bátran mondhatom, hogy már nem egyszerű meghívottként jönnek el hozzánk, hanem hazalátogatnak. Hatalmas bulit tudhatnak magukénak, több mint ezer embert mozgattak meg. Szívből köszönjük nekik!
Az est fénypontjaként gyönyörű tűzijátékot láthattunk.
Külön öröm számunkra, hogy a nap folyamán helyi ifjú, feltörekvő művészek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők a Kastély kiállítótermében, Kaszta Alíz, Kovács Krisztián és Varga Bettina munkáit állítottuk ki. A gyerekek egész napos jó kedvét az ugrálóvár és Vicsai Kinga arcfestései biztosították, köszönjük.

A helyi vállalkozók által felállított sátraknak remek hangulatban telt a nap, ízletes ételek rotyogtak a bográcsokban. Az RMDSZ Sarmasági Szervezetének sátránál is hatalmas üstben főzték a babgulyást. Berki Edith, az RMDSZ helyi szervezetének és Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy komoly kihívást jelentett a babgulyás főzése, hiszen több mint 300 embert sikerült vendégül látni belőle, de profi szakácsaik, Balog Attila és Dakó József (Öcsi) könnyen vették ezt az akadályt, és sátrukból mindenki jól lakottan távozhatott.

Összeségében elmondható, hogy a visszajelzések és az általunk tapasztaltak alapján sikeres rendezvényt tudhatunk magunkénak. Jó hangulatban telt el a nap, a közösség különböző kulturális programokon vehetett részt, amelyeken szép számban meg is jelentek.

Ezúton szeretnénk megköszönni minden kedves jelenlévőnek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel, csak akkor érdemes bármit is szervezni, ha van kinek. Továbbá köszönjük a Sarmasági Polgármesteri Hivatalnak és a Pro Sarmaság Kulturális Egyesületnek a szervezést, hogy lehetőségünk nyílt általuk újra együtt ünnepelni, köszönjük az RMDSZ sarmasági Szervezetének és Nőszervezetének, hogy részt vállaltak a szervezésből, hogy megfőzték a finom babgulyást és több száz ember vendégül láttak, köszönjük a zilahi Imperial Bandnak a talpalávalót. És nem utolsó sorban köszönjük mindazoknak, akik a háttérben azon dolgoztak, hogy egy tartalmas, színes programokkal teli eseményen vehessünk részt.

Székely Anetta