Tue. Apr 23rd, 2024

Szociális konyha épül Haraklányban

Szociális étkezde építésére nyert pályázatot a GAL Tövishát Akciócsoport. Az egyesület decemberben újraválasztott elnöke Tóth Sándor Debren község alpolgármestere elmondta, tavaly év július 25-én 200 ezer eurós pályázatot nyertek egy szociális konyha létrehozására, hogy meleg ételt biztosíthassanak azon nehéz anyagi körülmények között élő személyeknek, akik az egyesülethez tartozó községekben élnek.

A konyha Haraklány településen épülne, jelenleg a telek kiválasztása zajlik, hogy tavasszal vagy a nyár folyamán elkezdődhessenek a munkálatokat – tudtuk meg az elnöktől. „Bizonyosan két év alatt üzembe helyezhetjük a konyhát, ami naponta 120 személynek nyújtana meleg ételt. Ennek működtetésére 1 millió eurós pályázatot is nyertünk, ami két évig biztosítaná a kantin üzemeltetését és öt alkalmazott bérét” – ismertette Tóth Sándor.

A GAL Tövishát Akciócsoport 2009-ben alakult, 12 község (Haraklány, Sarmaság, Szilágysámson, Baksa, Szopor, Cigányi, Debren, Szilágyszeg, Kusaly, Hadad) tartozik hozzá, 2016-tól Tóth Sándor az egyesület elnöke, aki kiemelte, az akciócsoport pályázatok lehívásával foglalkozik, jelenleg a 2021-2027-es pályázati ciklusra készülnek, és a már megnyert és aláírt pályázatok kivitelezésére törekednek.

K.M.