Sun. Jun 26th, 2022

Szilágysági magyar orvosok és fogorvosok találkozója Kémeren

A hétvégén első alkalommal tartották meg a Szilágysági magyar orvosok és fogorvosok találkozóját, melynek a kémeri Kemsilvanum panzió adott otthont. A rendezvényen több mint ötven orvos vett részt a megye különböző egészségügyi intézményéből.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, egy beszélgetésre, szocializációra hívták össze Szilágy megye magyar orvosait, fogorvosait, ugyanis az itteni egészségügyben egyfajta generációváltás történik, azok a híres helyi magyar orvosok, akikre a közösség alapozott, és akiket ismert, bátran hívhatott, lassan nyugdíjba mennek, és egy újabb orvosgeneráció talál otthonra Szilágy megyében, a szilágysági kórházakban vagy családorvosokként falvakban.

Az új, fiatal, szakképzett orvosok egy része szilágysági, de vannak, akik különböző erdélyi településekről érkeztek. A találkozás célja egyfajta beszélgetés, együttlét volt, hogy az egészségügyben dolgozók megismerhessék egymást, és a megye magyar vezetőségével is kapcsolatot alakíthassanak ki, hogy a jövőben együtt hatékonyabban tudják szolgálni a megye lakosságát. „Örömünkre szolgál, hogy nagyon sok jelentkező volt, nagyon sok orvos eljött, megelégedéssel nyugtázták a kezdeményezést, elbeszélgettünk, elmondtuk a véleményünket, és kifejtettem, ha már Szilágy megyébe jöttek, legyenek egy kicsit szilágyságiak is. Sokan azt mondták, nem szándékoznak elmenni a megyéből, jól érzik itt magukat, és arra törekednek, hogy részben azonosuljanak a közösséggel, azt szolgálják” – mondta a képviselő.

Napjainkban, amikor a járvány és a különféle betegség próbára teszi a közösséget, egyre nagyobb szükség van orvosokra, orvosi ellátásra. A jelenlévők szerint a bemutatkozás, az elbeszélgetés nagyszerűen sikerült, és mindenki azzal a fejezte be mondandóját, hogy a jövőre nézve szeretnének még több hasonló találkozón résztvenni, hogy a különböző területeket érintő problémákat meg tudják beszélni.

A találkozó végén a képviselő megköszönte az orvosoknak, fogorvosoknak, hogy nagy odaadással szolgálják a közösséget, és kiemelte, a megyei kórházban nagyon kevés az az osztály, ahol nincs magyar orvos, hisz az intézménybe jól felkészült, fiatal egészségügyi alkalmazottak érkeztek, aktiválnak, akikhez a közösség tagjai bizalommal fordulhatnak.