Mon. Dec 11th, 2023

Szilágysági Magyar Napok: „Ezt a jövőben is meg kell őrizni”

A vasárnapi borongós idő sem tartotta vissza Szilágyság magyar közösségét attól, hogy az elmúlt évtizedekhez hasonlóan idén is részt vegyenek a zilahi Szikszai parkban megrendezett Szilágysági Magyar Napokon. Az esemény ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett, a polgármesteri hivatal mögötti parkolóban több mint negyven magyar település képviseltette magát, a nap folyamán pedig több ezren fordultak meg a téren, amely lassan már kicsinek bizonyul.

A reggeli órákban a férfiak településük sátrait állították, a hölgyek a díszítésről, az aznapi ebéd, helyi különlegességek elkészítéséről gondoskodtak. A jókedv ezúttal sem maradt el, mindenki örült a találkozásnak, az együtt ünneplésnek, és bizakodtak, hogy elmarad az aznapra jósolt eső.

A déli harangszóra színessé vált a Wesselényi tér, férfiak, hölgyek és gyerekek magukra öltötték egyedi népviseletüket, hogy a több mint ezer főből álló sokadalom együtt vonuljon át a Szikszai parkba. Az önkormányzatok elöljárói tiszteletüket fejezték ki Wesselényi Miklós és Ady Endre szobra előtt, majd zenés-táncos mulatságtól volt hangos és látványos Zilah központja. Seres Dénes parlamenti képviselő üdvözölte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy ezúttal olyanok is eljöttek, akik eddig nem tették tiszteletüket a magyar napokon, ami azt bizonyítja, hogy évről-évre egyre népszerűbb a rendezvény, egyre többen vágynak együtt lenni, találkozni. Elmondása alapján a szilágysági ember nagyon család- és gyermekcentrikus. „Ez a nap arról szól, hogy tiszteljük a múltat, közelebb hozzuk a jelenhez, és felmutassuk, hogy sokan vagyunk, létezünk, és együvé tartozunk. Ezt a jövőben is meg kell őrizni, és remélhetőleg a jövő nemzedék is továbbviszi” – mondta. Megjegyezte, hogy a közösségi csoportok színvonalas fellépéseikkel, előadásaikkal bizonyították, a kultúrának, a hagyományoknak továbbra is lesz jövője. „Mi szilágysági magyarok az erdélyi magyarsághoz hasonlóan magunkra vagyunk utalva, ezért fontos, hogy érezzük, együvé tartozunk, és közösen kezet fogva, összefogva meg tudjuk valósítani mindazt, amit szeretnénk. Az elmúlt évek is ezt bizonyították. Ha együtt vagyunk és közösséget alkotunk, ha összefogunk, akkor az álmainknak érvényt tudunk szerezni” – nyilatkozta a képviselő.

A rendezvényről a https://maszol.ro/belfold/Szilagysagi-Magyar-Napok-Ezt-a-jovoben-is-meg-kell-orizni oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.