Mon. Dec 11th, 2023

Autópálya-építés „ki a felelős azért, hogy az emberek nem kapták meg a pénzüket?”

Néhány napja átadták a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak között megépült autópályát. A nagy ünnepség, szalagvágás ezúttal elmaradt, és talán jogosan, vélte sok érintett. A mindössze 13,5 km hosszú szakasz, „a semmibe vezet”, ugyanakkor több mint ezer földtulajdonos a mai napig kárpótlás nélkül maradt.

A sztráda három község, Szilágynagyfalu, Ipp és Márkaszék, valamint három magyar település, Szilágynagyfalu, Ipp és Szilágyzovány határában halad. Az építkezést megelőzően az érintettek ,,lemondtak” a rendszeresen megmunkált legdrágább földjeikről, abban a reményben, hogy ha már oda kell adni, legalább egy tisztességes árat kapnak érte. Volt, aki több ezer euróra számított, és építkezést, bővítést, befektetést tervezett. Álmuk viszont hamar szertefoszlott, mert a 1337/2008 kormányhatározatot – amely közel hat eurót szabott meg egy négyzetméter területért – megváltoztatták, és az új 468/2021 kormányhatározat csak 1,20 lejre értékelte a terület négyzetméterét. Összegezve, 25 lej helyett közel egy lejt kaptak volna a földtulajdonosok.

Az autópálya 80 százaléka Ipp községre esik. A helyi polgármester, Márkus László elmondta: a földtulajdonosok rászedve érzik magukat, mert a román kormány nem tartotta be ígéretét, ezért nincs mit ünnepelniük. A megígért hat eurós négyzetméterenkénti kifizetés helyett 1,50 lejt kaphattak volna, hogyha megkapják. „Ironikusan mondhatnám, hogy ez egy magán autópálya, hiszen az ippi, zoványi és a nagyfalusi magyarok, illetve a kaznacsi román emberek földjein fut. A mi községünk területéből közel 70 hektárt foglal be, és 500 személyt érint. Ez a szám nem kicsi, az összeg nagyon kevés, de még ezt sem kapták meg az emberek, pedig a földjeik legjavát áldozták fel az autópálya javára. Nagyon szomorú az eset, és bántó a számunkra” – nyilatkozta a polgármester, aki tiltakozásul nem vett részt az avatási ceremónián, mert mint mondta, nincs mit ünnepelni, nincs mit megtapsolni, ünnepeljen az, aki úgy gondolja, hogy igazságosan jártak el az ügyben.

További részleteket a https://maszol.ro/belfold/Autopalya-epites-ki-a-felelos-azert-hogy-az-emberek-nem-kaptak-meg-a-penzuket oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.