Fri. Jul 12th, 2024

Szilágynagyfaluban és Szilágysomlyón is épül bölcsőde

33 újabb bölcsőde megépítésére hagyta jóvá a szükséges finanszírozást a fejlesztési minisztérium – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezető. 

„A cél az, hogy másfélszeresére növeljük a bölcsődei férőhelyek számát az állami intézményekben, támogatva ezzel a családokat, a gyermekvállalást és a fiatal anyákat. Három év alatt akarunk annyi bölcsődét felépíteni, mint ahány az elmúlt 30 évben összesen épült” – nyilatkozta Cseke Attila.

Szilágy megyében Szilágynagyfaluban és Szilágysomlyón, Maros megyében Marosvásárhelyen és Balavásáron, Erdődön, Szatmár megyében és Felsőbányán, illetve Máramaros megyében épülhetnek 40 gyermeket befogadó kisbölcsődék. Közepes méretű bölcsőde épül Tordán, Szovátán, Fogarason és Fugyivásárhelyen. 

A ma jóváhagyott bölcsődékkel együtt eddig összesen 184 új, korszerű bölcsődének a megépítését finanszírozza a fejlesztési minisztérium. A szaktárca 2021-ben indította bölcsődeépítési programját, megváltoztatta a szükséges építkezési szabályozást, és az önkormányzatok rendelkezésére bocsátotta azt az épülettervet, amelynek segítségével gyorsabban épülhetnek fel a bölcsődék. Ezekben játszó- és hálószobák, saját konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, és elegendő kültéri játszótér is várja majd a gyermekeket.

A minisztérium 100%-os finanszírozást biztosít a bölcsődék megépítésére. 

A 33 új bölcsőde listája megtekinthető a fejlesztési minisztérium honlapján.