Tue. Mar 21st, 2023

Szilágyerked is ünnepelt, a 48-as hősök szelleme belengte a helyi közösséget is

Szilágyerkeden is megemlékeztek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Nagy létszámú helyi gyermeksereg dallal és verssel tisztelgett a hősök előtt.

Déli harangszó hívta az ünneplő közösséget a szilágyerkedi református templomkertbe, ahol a helyi lelkész, Balász Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket, mondván, itt az idő emlékezni arra, kik vagyunk, hova tartozunk, és milyen nagy elődeink voltak. Van mire büszkék legyünk, hiszen ők értünk szenvedtek, dolgoztak, és ennek az ajándékaiból, javából élhetünk most is, ma is.

Az ünnepségen részt vett Seres Dénes RMDSZ-es parlamenti képviselő is, kiemelve: 175 évvel ezelőtt, közel két évszázada hangzott el a Talpra magyar!, és indult el a forradalom, szabadságharc. Ennek szellemisége, a testvériség, szabadság és egyenlőség, nagy nyomott hagyott a nemzet életében. Bár egész Európában forradalom volt, az egyik legnagyobb és leghatékonyabb, a magyar forradalom volt. Egy emberként mozdult meg a magyar nemzet, a zsarnokság, az elnyomás ellen. Sajnos a véráldozat nem volt elégséges, mert a nagy európai összefogás, az osztrák és az orosz birodalom együttesen legyőzte a magyar forradalmat, de mint világítótorony sok évtizeden keresztül a nemzet előtt világított. Kialakult a magyar modern nemzetállam, és nagyszabású fejlődésnek indult a magyar társadalom. „Erre emlékezünk itt Szilágyerkeden is, mindenhol, ahol magyarok élnek a nagyvilágban. Tiszteletünk és megbecsülésünk azok iránt, akik véráldozatot hoztak ezen értékekért. Én úgy gondolom, hogy a mai nap is megvívjuk a saját harcunkat, hiszen az elmúlt 3-4 év bebizonyította mennyire fontos nekünk a szabadság, a biztonság. Ezelőtt 3-4 évvel még nem gondoltunk világjárványra, pandémiára, másfél éve az orosz-ukrán háborúra, ami mind a saját biztonságunkat, szabadságunkat veszélyezteti. Érdekvédelmi szervezetünk, az RMDSZ, részt vesz a kormányzásban, ezáltal bele tud szólni a román állam ügyintézésébe, és meg tudjuk védeni mindazt, amit magyar érdeknek nevezünk, ami magyar szabadság és biztonság a mi közösségeink számára” – fogalmazott a képviselő. A gyermekekhez fordulva elmondta, örül, hogy piros-fehér-zöld szíveket viselnek, mert sok éven keresztül az érzelmeket csak a szívben lehetett hordozni. Csak otthon, suttogva, a családban mondták: „ma van március 15-e, nemzeti ünnep”. Eljött az az idő, amikor megnyilvánulhatunk, amikor tiszteletünket és megbecsülésünket ki tudjuk fejezni, a nemzeti színeinket viselhetjük, és ez egy óriási érték a jövőre nézve.

Debreczeni Dezső, a község RMDSZ-es polgármestere beszédében megfogalmazta: azokra az ismeretlen és névtelen hősökre emlékezünk, akik legdrágább kincsüket, életüket is készen voltak feláldozni a magyar szabadságért. Tanulni kell őseinktől az elszántságot, elhivatottságot, és meggyőződése, hogy összefogással, Szilágyerkednek, a magyar embereknek van jövőjük, egy szép, eredményes és boldog jövőjük. Felhívta a figyelmet: ne egymásnak legyünk ellenségei az országunkban, településeinken, hiszen nem vagyunk sokan. Csak összefogással lehetünk eredményesek. Ha így lesz, akkor elmondhatjuk, érdemes itt élni, dolgozni, és családot alapítani. „Emlékezzünk az összetartozás jelképeire, történelmi hőseinkre és valljuk büszkén: jó magyarnak lenni” – zárta a polgármester.

Az ünnepi beszédek után a lelkes gyermekek szívhez szóló dalokkal és versekkel emlékeztek meg a hősökről. A helyi lelkész elmondta: ahogy a márciusi ifjakra büszkék lehetünk, úgy a gyermekeinkre és a pedagógusainkra is büszkék vagyunk, mert méltó helyet kapott az ünnep a közösség életében, ami folytatódni és fokozódni fog, hiszen a hős elődeink megérdemlik, hogy rájuk emlékezzünk, és adja Isten, hogy mi is az egységre törekedjünk, az értékek megőrzésére. Az ünnepi műsor a templomkertben lévő emlékmű megkoszorúzásával zárult.  

K.M.