Tue. Jul 16th, 2024

Szilágy megye legnagyobb óvodáját avatták fel Krasznán

Új óvodában kezdhetik az idei tanévet a szilágysági Kraszna település óvodásai. Szombat délelőtt az országos, megyei és helyi elöljárók jelenlétében átadták a megye legnagyobb és legmodernebb tanintézményét, melyben nyolc csoport (három rövid és öt hosszú programú) működik majd, közel 200 gyermeknek biztosítva megfelelő körülményeket.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes az átadáson elmondta: „fontos, hogy szülőföldön maradhassunk erős közösségként, magyarul tanulhassanak és magyar környezetben nevelkedhessenek gyermekeink. A krasznai közösség erős és építő közösség. Az egyik óvodát alig fejezte be, és már újba is kezdett. De az elmúlt időszakban épült itt játszótér, tűzoltóállomás, híd, volt itt csatornázási munka, új beruházás a kórházban, épp felújítják a falumúzeumot, és tervekből nincs hiány a következő időszakra sem.”

Az álomtól a valóságig

A 2000-es évek elején azt látva, hogy a visszaszolgáltatási törvény alapján a napközi óvoda épületét, amely az egykori báró utódainak, a Lengyel családnak az ingatlanjában működött, vissza kell adni, Pop Imre akkori polgármester megkérte Seres Dénes parlamenti képviselőt, hogy keressenek megoldást egy új óvoda építésére. Egy 2008-as kormányhatározat által az országos vízügytől átvettek egy területet és épületet a Kraszna folyó mellett, ezáltal 2008. október16-án megnyílt a lehetőség az óvoda tervezésének, felépítésének elindítására – ismertette Pop Imre egykori polgármester. „Kidolgoztuk az óvoda tervrajzát, megkötöttük a finanszírozási szerződést az illetékes minisztériummal, de mivel nagy volt a kivitelezés értéke és kevés anyagi támogatást kaptunk, több éves finanszírozásra volt szükség. Számos beszerzési folyamat után, Bogya Miklós polgármester idejében aláírták a kivitelezési szerződést a céggel, amely felvállalta az óvoda megépítését, amely a legnagyobb és legmodernebb Szilágy megyében, korszerű konyhával, sportteremmel” – ismertette Pop Imre.

Az átadás napján Seres Dénes parlamenti képviselő kiemelte, az ember gondolkodik, álmodik, majd az álmát megpróbálja munkával valóvá váltani. Kraszna egy szép magyar közösség, sok gyerekkel, akik silány körülmények között tanultak az akkori óvodában, az egykori romos istállóban. „Nagy szükség volt egy új épületre, ezért amikor megszületett az elképzelés, megkerestük a megfelelő helyet, majd beindítottuk a pályáztatást, hiszen Kraszna község saját erőből nem tudott volna ekkora beruházást megvalósítani.

Több év után jóváhagyták a pályázatot, de nem találtak megfelelő kivitelezőt, hiszen a cégek nem akarták elvállalni ennek megépítését, majd jelentkezett egy kárászteleki cég, amelyik becsületes munkával felépítette az óvodát, melynek nincs párja a megyében. Modern, a mai elvárások szerint van kivitelezve, konyhával, étkeztetővel, sportteremmel, annak érdekében, hogy rendes körülmények között nevelkedjenek gyermekeink, olyan szellemiségben, ami a megmaradást szolgálja, és hogy Kraszna továbbra is fejlődőképes magyar közösség legyen a jövőre nézve is” – mondta Seres Dénes.

Az óvodaátadásról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Szilagy-megye-legnagyobb-ovodajat-avattak-fel-Krasznan honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.