Tue. May 28th, 2024

Szélviharra, jégesőre és zivatarokra lehet számítani a délután folyamán

Szélviharra, jégesőre és zivatarokra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely szerda reggelig lesz érvényben az oszág 27 megyéjében.

A következő megyékre érvényes a riadó: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea.

Június 9-én 12 órától június 10-én 10 óráig a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Erdélyben, Olténia nyugati részén gyakori villámlásokra, szélviharra, jégesőre, zivatarokra, felhőszakadásra lehet számítani. A csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként és elszigetelten a 40 litert is.

Emellett egy rossz időre, légköri instabiltásra vonatkozó figyelmeztetés is érvényben lesz az ország régióinak többségében kedd reggel 9 óra 30 perctől péntek reggel 9 óráig.

Kedden instabil időjárásra kell számítani, főként a Kárpát-medencében és a hegyvidéken, a keddről szerdára virradó éjszaka a dél-nyugati országrészben, szerdán és csütörtökön pedig csaknem országszerte. A régiók többségében a hét végéig kitart a fokozott légköri instabilitás, tájékoztat még az ANM.

Pap Ildikó