Thu. Jul 29th, 2021

Szarvasmarhatartók támogatásáról

Még nincs konkrét határidő arra vonatkozóan, hogy a szarvasmarhatartók mikor kapják meg azt a támogatást, amelyet a koronavírus-járvány miatt ítéltek meg számukra. Ezt maga Adrian Oros mezőgazdasági miniszter ismerte el – állítása szerint a sürgősségi kormányrendelet tervezete a pénz­ügyminisztériumban van, amint a szaktárca a kabinet elé terjeszti, elfogadják azt.

A szarvasmarhatartó gazdák a referenciaévnek számító 2013. január 31-én nyilvántartásba vett állatállomány alapján kapják az úgynevezett ANT-szubvenciót (átmeneti kiegészítő támogatás). Azóta viszont sokan eladták vagy levágták az állataikat, a becslések szerint 220 000 állatról és mintegy 17 ezer gazdáról van szó, ők jogtalanul veszik fel a támogatást.

Ezt az anomáliát számolná fel a minisztérium, a fennmaradó összegeket úgynevezett Covid-támogatásként akarja odaadni az állatállománnyal rendelkező szarvasmarhatartó gazdáknak.

A mezőgazdasági minisztérium által korábban közzétett rendelettervezet szerint a 182 708 014 lejt különítettek el az ANT-támogatásra, ami a regiszterekben szereplő 1 285 977 szarvasmarha után utalnak ki – ez azt jelenti, hogy állatonként 142,08 lejt kapnak a gazdák.

S.A.