Thu. Jul 29th, 2021

Sarmasági Könyvfalók a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

A Kolozsvári Ünnepi könyvhét már 2019 óta fontos esemény a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum életében. Az idén is sor került Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét megrendezésére, amin két alkalommal is részt vettek iskolánk diákjai. Könyvtárosként fontos eseménynek tartom, mivel ezek a könyves rendezvények adnak az egész évnek egy jó ünnepi hangulatot. Egyre fontosabb mindaz, amit az íróktól kaphatunk, s bizton mondhatom, hogy egy ilyen eseményről nagyon sok szép és jó gondolattal, tapasztalattal térnek haza a diákok. Hiszem, hogy meghatározó szerepe van az olvasásnak a gyerekek életében, hisz lépésről lépésre alakíthatják ki saját hangjukat, világukat arra építkezve vagy épp attól lázadva amit kaptak, amit hordoznak magukban és emlékeikben.

A gyerekek a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretén belül részt vettek az Erdélyi Könyvfaló olvasójátékon is. A játékra korcsoport szerint lehetett regisztrálni, s az egyik feltétel a megadott könyv elolvasása volt. A jelentkezés után a gyerekek kreatív feladatsorokat kaptak, amit határidőre vissza is kellett küldeniük. Ezt követően a gyerekek az író-olvasó találkozón megoszthatták gondolataikat a könyv szerzőjével. Így került sor június 3-án, csütörtökön, a Dóka Péterrel való találkozásra. A Viharlovag című  három részesre tervezett sorozatának első kötetéről a Fekete eső című könyvről beszélgettünk A szerző jól ismert humora, fantáziája magával ragadta az olvasó, s a hallgató közönséget. Beszélgettünk a regény hőseiről, akik bukott lovagok, szélhámos vitézek, történetíró törpék, jámbor sárkányok. Neveik nagyon viccesek, ötletesek: az érthetetlenül beszélő (vakeráló), magát álcázó (maszkos) hőst, Vakari Maszkának hívják, vagy a mindig áporodott bűzt árasztó lovagot, mint Áporka?!, de mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai, gyengeségei, erősségei egyaránt. A történet izgalmas kalandokon keresztül sok kérdésünkre választ ad. Olyan érzésünk támadt, mintha egy Pixar-film közepébe csöppentünk volna, gyors, élénk képváltásokkal, vicces történetekkel.

Június 4-én Berg Judit írónővel beszélgettünk Ruminiről és barátairól. Nagyon izgalmas és tartalmas két óra várt ránk. A József Attila-díjas írónő szerint: ,,Ha írok valamit, akkor én nagyon benne vagyok abban a világban”. Ebbe a varázslatos világba röpített bennünket is, s kedvességével, közvetlenségével a legapróbbakat is lenyűgözte. Nagyon meghitt, szinte családias légkörű volt ez a találkozó. Sok mindent megtudtunk az írónőtől, a gyerekek egyszerűen nem tudtak kifogyni a kérdésekből. Ebből hoztam egy kis ízelítőt:

 

Honnan jött az ötlet, hogy Rumini legyen a főszereplő?

Berg Judit négy gyermek édesanyja. Három gyönyörű kislánya, és egy fia van: Lilla, Bori, Dalma és Vilmos. Ők ihletik meséit, néha történetet és szereplőt is rendelnek. Az első gyermeke nagyon szerette a meséket, s egyszer ő kérte, hogy meséljen neki egereset. Így írta meg Rumini történetét, aki a tengerre szállt, s számtalan kaland övezte útját. Eleinte saját gyermekeinek írt, de aztán elképzelte maga elé azokat a gyerekeket, akiknek mesél, valamint saját gyerekkorából is inspirálódott. Rumini egy kalandkereső csibész, aki áthágja a határokat, de a regényben jó példát találunk a barátságra, a segítőkészségre, a bizalomra.

 

Melyik a kedvenc kötete?

Már gyerekkorába vonzották a kalandok, kislányként fára mászott, kaszkadőr szeretett volna lenni. De arra is vágyott, hogy beutazza a világot. Felnőttként elmondhatja, hogy szinte minden vágya teljesült. Kaszkadőr ugyan nem lett, de regényhősei meglehetősen vagány, bátor figurák. Ilyen Galléros Fecó is. Kedvenc kötete a Galléros Fecó naplója. Ő tulajdonképpen álmai férfija egérbőrbe bújtatva, jószívű, mély érzésű, csupa szeretet, laza jó humorérzékű, kicsit szemtelen, nem riad vissza semmilyen kalandtól. Kedvelt grafikusa, Kálmán Anna különleges Fecó-stílust dolgozott ki a kötet kedvéért. Mint megtudtuk, a mű eredetileg egy könyvhétre tervezett 16 oldalas történetként indult, de aztán Fecó figurája teljesen magával ragadta az írónőt, és több mint 300 oldalas könyv lett belőle.

 

Hogyan születnek történetei?

Egy Ruminit 3-4részletben ír, amikor fárasztó picit, akkor 1-2 hétig félrerakja az írását. A történetmagok maguktól jönnek, szinte záporoznak. Mindig kivárja azt a pillanatot, amikor a történet teljesen valós, aminek ő csupán a krónikása. Szereti a szereplőket valódi tulajdonságokkal felruházni. Gyermekkorában rengeteg kalandregényt olvasott, ezek hatással voltak az írói stílusára.

Ehhez hasonló kérdések hangoztak el a találkozón. Hogy mit jelent nekünk a könyvhét? Jó volt ott lenni és dedikáltatni az írókkal, akiket addig csak a könyvük alapján ismertünk. Az Ünnepi Könyvhét nekünk elsősorban azt a fantasztikus minőségi és mennyiségi irodalmi kavalkádot jelenti, amibe az ember ha beszabadul, annak csak a pénztárcája szabhat gátat.

Erdei Gabriella könyvtáros

 

Iskolánk diákjai szerint:

  • Nem mindennapi élmény, hiszen találkozni, beszélgetni kedvenc íróimmal különleges, egyedi alkalom. Soha nem fogom elfelejteni, egy álmom valósult meg! Köszönöm, hogy ott lehettem!
  • Meglepően kedvesek és közvetlenek voltak , bármilyen kérdésre szívesen válaszoltak, nagyon jó fejek!

Erdei Kristóf,  V.A osztály

 

  • Ezt a két napot nem lehet szavakkal leírni, óriási élménnyel gazdagodtam.
  • Sikerült egyszerre találkoznom és dedikáltatnom három kedvenc írómmal, akik könyvét már kiskorom óta olvasom. Ilyenek: Berg Judit, Dóka Péter, Zágonyi Balázs.

Kocsis-Feri Benjámin