Wed. Jul 24th, 2024

„Szárnyat bont egy diáksereg”: elballagtak a Zilahi Református Wesselényi Kollégium végzősei

Egy újabb generáció búcsúzott el középiskolájától, a Zilahi Református Wesselényi Kollégiumtól, annak tanáraitól, diákjaitól péntek délelőtt a Zilahi Református Belvárosi Nagytemplomban. Néhányan mosolyogva, mások könnyes szemekkel érkeztek a jeles eseményre, amely minden végzős diák számára felejthetetlen emlék marad.

A ballagási ünnepséget megtisztelte jelenlétével Ft. Csűry István püspök, aki jótanácsokkal látta el a végzősöket, mondván, induljanak bátran az élet, a küzdelmek, a boldogságépítés fele, maradjanak mindvégig közel Istenhez, és ne kerüljenek közel azokhoz, akik szakadékokat teremtenek. „Nem vagyunk az elmenekülés, a meghátrálás emberei, a kicsinyhitűség gyermekei, tenni kell a jót, elkerülni, elhagyni, lábbal tiporni a rosszat. Olyan dolgot kell a szívbe helyezni, amely örökérvényű és általános, és vigyétek magatokkal azt a lelki tartalmat, ajándékot, amelyet esztendőkön keresztül az iskolában kaptatok” – fogalmazott a püspök.

„Úgy induljatok a nagybetűs életbe, hogy mindig Jézusra figyeltek, és amit Isten szánt, azt akarjátok megvalósítani” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Bogdán Szabolcs, a Szilágysomlyói Református Egyházmegye esperese.

Az iskola egykori igazgatója, Kovács Irénke szenátor Ady Endre szavaival köszöntötte a végzős diákokat: „szárnyat bont egy diáksereg”, mondta, majd kiemelte, viszontagságos, rendhagyó négy évtől búcsúznak a ballagók, hiszen a világjárvány megszakította a személyes együttlétet, az online oktatás pedig ridegnek és távolságtartónak tűnt. Ennek ellenére mindnyájan magukkal viszik az iskolában megszerzett tudást, a hitet és az ott kapott szeretetet.

Nincs nagyobb öröm a szülő, nagyszülő számára, mint az, hogy láthatja a gyermekét felnőni, emberré válni. Azt ajánlotta, hagyják a fiatalokat szárnyalni, hogy tudásukkal, tehetségükkel, emberségükkel az iskola, a város, a megye és a nemzet büszkeségei lehessenek. Az elmúlt négy év emlékeit pedig raktározzák el, őrizzék meg, és abból merítsenek erőt, amikor az élet nehéz lesz számukra. A wesselényis diák mindig wesselényis diák marad, bármerre is sodorja őt az élet – zárta beszédét a szenátor.

A ballagasról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Szarnyat-bont-egy-diaksereg-elballagtak-a-Zilahi-Reformatus-Wesselenyi-Kollegium-vegzosei honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.