Fri. Jul 12th, 2024

Szakmai nap határon túli egyetemi tanárokkal

A nevelés lényege az értékközvetítés vagy értékteremtés” és ezt a gondolatot nagyon jól alátámasztotta a hétfő délutáni (2019. június 3.) óvópedagógusoknak, tanítóknak és magyar szakos tanároknak szervezett szakmai találkozó, melyre Zilahon került sor.

Hangulatkeltés gyanánt a sarmasági 1-es számú Szakképző Líceum II.B osztály tanulói egy csodálatos bábelőadást tartottak a jelelevőknek Az aranyos tarajos kiskakas címmel és, természetesen, Tóth Tímea tanítónő felkészítésével és irányításával.

De vissza a kezdetekhez! Közel egy hónapja néhány szilágysági pedagógus látogatást tett Hajdúböszörményben, ahol kétnapos szakmai képzésen volt lehetőség részt venni. Az ott kialakult kapcsolatnak köszönhető a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánjának, dr.Bálint Péter, valamint a Kar kíváló tanárainak megyénkbe tett látogatása, név szerint: Bújdosóné Papp Andrea – főiskolai docens, Gesztelyi Hermina – tanársegéd, Prém Vanda – művészettanár, Hovánszki Jánosné – főiskolai docens, Barát-László Bernadett – művészettanár.

Mindnyájuknak sikerült nagyon jól rávilágított arra a gondolatra, hogy kitűnően és eredményesen lehet nevelni művészetre, művészet által, művészettel, mint pedagógiai eszközzel. Ugyanakkor megvilágítást kapott az a gondolat is, hogy főleg a kisgyermekekkel történő foglalkozásokra való felkészüléskor csak tiszta forrásból érdemes és kell merítkezni, annak anyagát gyermekeink elé vinni, így magyar népmesét, népdalt, népi gyermekjátékot. Jó, ha ez az alap, mert amíg ilyen alapanyagunk van, addig élni fogunk, erőnk lesz, megmaradásunkat erősíthetjük, megtarthatjuk identitásunkat.”

Hari Tünde-Hajnalka

 

A szakmai napról részletesebben az e heti Szilágyságban olvashatnak.

Fotó: Vig-Szabó Andrea