Thu. Sep 21st, 2023

Sorina Pintea: Befejeződött a beszerzési eljárás az újszülöttosztályokra szánt inkubátorokra

Befejeződött a beszerzési eljárás az újszülöttosztályokra szánt inkubátorokra, amelyekkel 140 szülészetet fognak felszerelni, jelentette be kedden tartott sajtótájékoztatóján Sorina Pintea, a kormány megbuktatása nyomán menesztett egészségügyi miniszter.

,,Még a tavaly bejelentettem, hogy az egészségügyi minisztérium inkubátorokat fog vásárolni az újszülöttosztályoknak. Tavaly elindítottuk a beszerzési eljárást 1117 inkubátor vásárlására. Bejelenthetem, hogy több mint 140 szülészet lesz felszerelve ezekkel, illetve azt is, hogy az eljárás befejeződött. Következik a szerződések aláírása az egészségügyi intézményekkel. (…) Keretszerződést kötöttünk minimum 279, maximum 1117 inkubátor megvásárlására. Véleményem szerint a maximális mennyiséget kellene megvásárolni. A keretszerződés becsült értéke 128,75 millió lej, áfa nélkül” – jelentette ki Pintea.

Hozzáfűzte, a tenderfüzetet 2016-ban vette át, hogy a beszerzési eljárást elkezdje, ki is írta a versenytárgyalást, de az egyik cég fellebbezett és az óvások elbírálásával foglalkozó országos tanács (CNSC) helyt adott az óvásnak, amely nyomán újra kellett írni a tenderfüzetet, és elölről kellett kezdeni a beszerzési eljárást.

A CNSC indoklása szerint a tenderfüzetben szereplő műszaki követelmények kizárják a versenyből a cégek egy részét, és csak egy forgalmazónak kedveznek, amelyet a tanács meg is nevezett.

Az új kiírásra 35 ajánlat érkezett, ez alkalommal is voltak óvások, de ezeket a CNSC elutasította, így sikerült lezárni most azt, ami már egy évvel ezelőtt esedékes volt, szögezte még le Pintea.

agerpres.ro