Thu. Feb 29th, 2024

Sikeresen zárult a Varrd magad a viseleted! kezdeményezés Krasznán – a lányok, asszonyok az általuk varrt népviseltbe öltöztek húsvétkor

,,Egy hónapja indult a Varrd magad a viseleted! népviseletet varró tanfolyam Krasznán, aminek kezdeményezője Bogya Anna, a SZIT pályázatokért felelős alelnöke.

A kezdet
– Mindig is csodáltam a népviseleteket, nagyon vágytam rá, hogy egyszer nekem is legyen egy. Néhány évvel ezelőtt, hozzánk kerültek a férjem nagymamájának eredeti népviseletei, amiket ő varrt és viselt, bár nagyon szerettem volna én is hordani őket, a méretük nagyon kicsi volt – jellemzően kisebbek voltak abban az időben az emberek. A faluban már nagyon kevesen varrnak ilyen ruhákat és főként idősek. Mari néni, aki 88 éves, azok közé tartozik, aki még ma is viseletben jár, és másoknak is varr, többek közt az én lányaimnak is készített. Kértem, hogy tanítson meg engem is, aminek nagyon örült, így született meg az ötlet, hogy indítsunk népviseletet varró tanfolya­mot. Megpályáztuk a Csoóri Sándor Alapnál, amit nagy örömünkre meg is nyertünk, így elindíthattuk a Varrd magad a viseleted! kezdeményezést. A program finanszírozta a varrógépek vásárlását, de mivel túljelentkezés volt, ezért a meglévő varrógépek száma fölött aki jelentkezett, hozott magával saját varrógépet.

Első napok a varrógép előtt
– Miután meghirdettük a tanfolya­mot, azonnal több mint húsz lelkes, különböző korú hölgy jelentkezett, jelezvén, hogy meg szeretnének tanulni varrni. Nagyon sokan közülük még soha nem ültek varrógép előtt, ezért elmondhatom, hogy ők itt tanultak meg valójában varrni. Heti két alkalommal – péntek délután 4 órától este 8-ig, és szombaton 9-től 12-ig – tartottuk a tanfolyamokat, és így tervezzük idővel majd más településen is, ahol folytatódik ez a kezdeményezés.
Kezdetben mindenki félt, hogy nehezen fog megtanulni varrni, de annál nagyobb volt az ambíció. Első alkalommal amikor találkoztunk, Lelik Berta és Mari néni részletesen bemutatták a krasznai népviseletek darabjait, azok viselési szokásait, pontos megnevezését és jellegzetességeiket. Majd szakember segítségével mindenki beüzemelte a varrógépét. Második nap már alsószoknyát varrtunk, minden találkozás után mindenki egy kész darabbal térhetett haza.”

A projektről részletesebben az e heti Szilágyságban olvashatnak.