Tue. Jun 18th, 2024

S. Pintea: Az egészségbiztosítási pénztár megakadályozta az egészségügyi kártyák számítógépes platformjának normális működését

Az utóbbi években az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) ,,túlzott bürokratikus eljárások alkalmazásával” megakadályozta az egészségügyi kártyák számítógépes rendszerének normális működését – nyilatkozta hétfői sajtóértekezletén Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Meglátása szerint voltak elkezdett folyamatok, amelyeket ,,a világ összes óvása ellenére” is véglegesíteni lehetett volna.

Sorina Pintea, jóllehet a CNAS nem tartozik a minisztérium alárendeltségébe, elnézést kért az egészségbiztosító nevében a páciensektől és a felhasználóktól azokért a kellemetlenségekért, amelyeket a rendszer hibái miatt elszenvedtek.

A tárcavezető szerint a CNAS-nél tartott ellenőrzés büntetőjogi problémákat vet fel, ezért a miniszterelnök ellenőrző testülete által készített jelentést átadják az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA).

Pintea elmondta: hétfőn, 17 nap szünet után újraindították a rendszert, de már délelőtt tíz órakor akadozni kezdett. Véleménye szerint ennek az az oka, hogy lejárt az adatbázis kezelésére vonatkozó szerződés, aminek a felújítását megóvták. Hétfőn sürgősségi eljárással fognak ez ügyben eljárni – jelentette be Pintea. Ugyanakkor szükség lenne a memóriaállomány bővítésére, jelenleg ugyanis a tárolási kapacitás 98 százaléka foglalt, ami veszélyezteti a rendszer biztonságos működését a jövőben.

agerpres.ro