Mon. Jul 15th, 2024

G. Gavrilescu: Megbírságolják azokat, akik etetik a medvéket

140 egyed kilövését engedélyezte a beavatkozási kvóta keretében, mert egyre több medvetámadás történik – közölte hétfőn Graţiela Gavrilescu. A környezetvédelmi miniszter hozzátette: utasította a környezetvédelmi őrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket, beleértve az állampolgárokat is.

,,Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket (…), kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba” – nyilatkozta a zernyesti medverezervátumban a tárcavezető.

Gavrilescu elmondta: európai uniós pénzekből újabb medvemenhelyet hoznak létre, elkezdik az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is.

A környezetvédelmi miniszter szerint csak bírsággal lehet megakadályozni, hogy az emberek etessék a medvéket.

,,Akik etetik a medvéket, megbírságoljuk (…), s akkor nem lehet a felelősséget (…) sem a terület gondnokára sem a kormányra hárítani”.

A tárcavezető szerint nem csak a környezetvédelmi minisztérium feladata, hogy változtasson az embereknek a medvéhez való viszonyulásán – ez elsősorban nevelés kérdése.

agerpres.ro