Mon. Jul 22nd, 2024

RMDSZ: Mielőbb gyakorlatba kell ültetni az energetikai szempontból veszélyeztetett fogyasztókra vonatkozó törvényt

Az energetikai szempontból veszélyeztetett fogyasztók már idén ősszel részesülhetnek villany- és gázszámla, valamint hőenergia-támogatásban – ezt fogadta el kedden döntéshozó fórumként a képviselőház plénuma. Bende Sándor, a képviselőház ipari bizottságának elnöke, az RMDSZ Hargita megyei törvényhozója elmondta: a Szövetség azért dolgozik a kormányban és a parlamentben, hogy megoldást találjon azokra a helyzetekre, amelyeket az energiapiac liberalizációja hozott magával.

Romániában eddig nem volt törvénybe foglalva a veszélyeztetett fogyasztó fogalma. Erre nemcsak azért volt szükség, mert az EU-s szabályok kérték, hanem azért is, hogy közösségeinket biztonságban tudjuk. A ma elfogadott törvény értelmében veszélyeztetett fogyasztó alatt azokat az egyedülálló személyeket, idős embereket vagy családokat értjük, akik egészségügyi, szociális okokból hátrányos helyzetben vannak, vagy energetikai szempontból elszigetelt területen élnek, és ezáltal állami támogatásokra van szükségük a mindennapokhoz” – fogalmazott Bende Sándor, a szakbizottság elnöke. Rámutatott, hogy a támogatás formája többféle lehet: fűtéstámogatás; energiafogyasztási támogatás, amely a háztartás egész éves energiafogyasztásának egy részét fedezi; energetikailag hatékony gépek vásárlására támogatás, amely a lakás megvilágítására, fűtésére vagy hűtésére, vagy a meleg víz biztosítására alkalmas; energetikai hatékonyság növelésére adott támogatás.

Meggyőződésem, hogy az államelnök mielőbb kihirdeti ezt a törvényt. Bár politikailag instabil napokat élünk, remélem, hogy mielőbb gyakorlatba ültetjük a törvényt. Az RMDSZ azért dolgozik, hogy az október–december időszakban exponenciálisan megnövekedő energiafogyasztásra érkező havi számlákat a családok fedezni tudják, és megkapják a szükséges támogatásokat az államtól” – fogalmazott a törvényhozó.