Mon. Dec 11th, 2023

RMDSZ: ezentúl a kismamák és kisgyerekes családok elsőbbséget élveznek a bevásárlóközpontok pénztárainál és a közintézményekben

Újabb kisgyerekes családokat segítő intézkedésünket fogadta el ma döntéshozó fórumként a képviselőház: ennek értelmében a kismamák, valamint a legfeljebb öt éves gyerekeket kísérő felnőttek elsőbbséget élveznek majd a bevásárlóközpontok pénztárainál, valamint a közintézményekben való ügyintézéskor. Továbbá a köztéri parkolóhelyek esetében minimum két helyet szükséges fenntartani és kellőképpen megjelölni a várandós édesanyáknak és kisgyerekes családoknak, ha legalább tíz parkolóhely van az adott helyen. 

„Az RMDSZ azon dolgozik, hogy minél élhetőbbé tegye a családok mindennapjait, ez a kezdeményezés is ennek a cselekvési tervnek a része. Legtöbbször nincs kire bízni a kisbabát, amikor napi ügyeket kell intézni, emiatt egyértelmű, hogy a kismamák magukkal viszik ezekre a helyekre. Sokszor szembesülünk azzal, hogy a kismamák számos megpróbáltatáson kell keresztül menjenek a napi ügyintézés során, így abban tudunk segíteni nekik elsősorban, hogy mentesítjük őket a sorban állástól, valamint a bejárathoz közeli parkolóhelyek elkülönítésére dolgoztunk ki jogszabályt.”

Az elkülönített parkolóhelyekre vonatkozó rendelkezés a törvénytervezet Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 6 hónapon belül lép érvénybe, míg az elsőbbségnyújtás a bevásárlóközpontokban a törvény kihirdetését követően.