Thu. Sep 21st, 2023

RMDSZ: eltöröltük a diszkriminatív előírást az egymás után több gyermeket vállaló anyák esetében

„Ma sikerült elfogadtatnunk azt a törvényjavaslatunk, amely feloldja az egymás után több gyermeket vállaló anyákat érintő diszkriminatív előírásokat. Az általunk kezdeményezett törvény értelmében nem kaphat kevesebb gyermeknevelési támogatást az a szülő, aki kevesebb mint 12 hónap alatt újból GYES-re megy” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a szavazást követően. A törvényről végső döntést hozó testületként szavazott a parlament alsóházának plénuma.

Csép Éva Andrea emlékeztetett arra, hogy a törvény kidolgozásában nagy szerepet játszottak a Maros megyei anyák, akik több fórumon is felhívták a figyelmét a diszkriminatív és kirekesztő előírásra: „ma újabb lépést tettünk a családok védelme érdekében, könnyítettünk a gyermekvállalási feltételeken, azonban sok, hasonló törvényre van szüksége Romániának, hogy ösztönözze a gyermekvállalást, biztonságot és támogatást nyújtson a családoknak” –hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

A munkaügyi szakbizottság titkára ezt követően elmondta, hogy idáig amennyiben egy szülő az előző GYES-től számított kevesebb mint 12 hónapon belül újból gyermeknevelési szabadságra ment, az ezen időszakra kapott juttatást az elmúlt 12 hónap bevétele alapján számolták ki. Ebbe az összegbe gyakorlatilag az első GYES ideje alatt kapott összegek is beleszámolódtak, így már alapból egy visszavágott állami juttatást kaptak. „Ezt a cikkelyt sikerült módosítani, így ezekben az esetekben nem lehet kevesebb az állami juttatás a gyermeknevelési támogatásra, mint az volt az első gyermek esetében” – hangsúlyozta a képviselő.

Csép Éva Andrea ezt követően rámutatott arra is, hogy ez a törvény megemeli azt a keretösszeget, amely plusz jövedelmet jelent a GYES ideje alatt. Ennek értelmében csak akkor veszítik el a gyermekneveléssel járó állami juttatást az érintett szülő, amennyiben más forrásokból származó, adóköteles jövedelme meghaladja a 6250 lejt évente. Idáig 3.750 lej értékig volt korlátozva ezen lehetőség.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lép hatályba.

RMDSZ-tájékoztató