Mon. Jul 22nd, 2024

Rendkívüli nőnap Zsobokon

A magyarországi VONESZO – hátrányos helyzetűeket segítő alapítvány 2013 óta rendszeres jelleggel látogatja a Zsoboki Bethesda Gyermekotthont, ahol az önkéntesek nem csupán a gyerekeknek szereznek örömteli napokat, hanem az intézmény nevelőinek is csoportokat tartanak, konferenciákat szerveznek szakmai fejlődésük érdekében. Az alapítvány vezetői álmodtak egy nagyot, s egy sikeres projekt megvalósulásaként megtartották a hétvégén az első VONESZO-nőnapot, melyen a gyermekotthon leányai és női nevelői egy olyan szakmai napon vehettek részt, ahol a falu többi lakója is jelen volt, és tabuk nélkül beszélgethettek a nőiességről.

Az alkalom „Tabuk nélkül a nőiességről” címet viselte, s az előadások, csoportos beszélgetések témája valóban hiánypótló, korosztályokon átívelő, ismeretterjesztő, élvezetes, gyakorlatias, hasznos volt.

Barta István Zsolt lelkipásztor női szíveket gyönyörködtető köszöntésével indult a nap, melyet Vitéz András Gyulának, a VONESZO alapítvány vezetőjének hangulatos bemutatkozása, illetve a program szervezése körül történtek ismertetése követett.

Az előadások sorozatát Csepregi Kinga szociális munkás indította, „Női szerepek alakulása egy kis közösségben 14 – 114 éves korig” címmel, ezt követően Gál-Iankó Katalin pedagógus a természetes családtervezés illetve a fogamzásgátlás lehetőségeit ismertette, Hoffmann Rebeka aerobik oktató pedig a nők mozgásának fontosságát tolmácsolta.

Mészáros Anna pszichológus „Tudatos jelenlét” című előadása során különböző technikákat mutatott be, melyek rendszeres gyakorlásával csökkenthetjük a szorongást, rágódást, s nagyobb önismeretre és kognitív kontrollra tehetünk szert. A kiscsoportos beszélgetések biztosítottak lehetőséget arra, hogy a jelenlevők női témákban gyakorlati és elméleti tanácsokat, személyes kérdéseikre választ kapjanak.

Az előadásokról részletesebben az idei Szilágyság 10. lapszámában olvashatnak.