Fri. Jul 12th, 2024

Régi mesterségekkel ismerkedhettek a krasznai Szilágysági Kézműves Napokon

Közel egy héten át a magyarországi Iharos Népművészeti Egyesület néhány mestere a szilágysági Krasznán a kovácsolás és a szövés, fonás rejtelmeibe avatta be a helybélieket. A Krasznáról induló Varrd magad a viseleted! programnak köszönhetően jött létre két éve a partnerkapcsolat a magyarországi egyesület és az RMDSZ helyi nőszervezete, valamint az Nők Összefogása Krasznáért egyesület között.

A tavaly a helybéliek öt foglakozással ismerkedhettek meg: a csipkeveréssel, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, keresztszem-hímzéssel és játszóházi tevékenységekkel, az idén az érdeklődők vasat formáztak, vesszőből kosarat és madáretetőt, színes gyapjúból táskát, fali díszeket készítettek.

A vas lassan, pénzért melegszik, aztán ingyen, hamar hűl

Miközben izzott a parázs és olvadt a vas, a törökbálinti Benkő Attila kovács elmesélte, a Budapest melletti zsámbéki medencében aktiváló közel nyolcvantagú egyesület idén ünnepli megalakulásának 25. évét, ez idő alatt folyamatosan bővültek, vannak közöttük bútorfestők, szövőlányok, hímzők, fazekasok, bőrrel foglalkozók, kovácsok, fafaragók, játékkészítők, tojásfestők stb. A különböző településeken tevékenykedő kézművesek többsége túlnyomórészt hobbiból és szabadidejében alkot, mert egyre nehezebb manapság ebből megélni. Évente mesterségbemutatókat, gyermekfoglalkozásokat, kiállításokat tartanak, így népszerűsítik munkájukat.

Az egyhetes táborról részletesen a https://maszol.ro/kultura/Regi-mestersegekkel-ismerkedhettek-a-krasznai-Szilagysagi-Kezmuves-Napokon honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.