Tue. Jul 16th, 2024

Nosztalgia és előretekintés: megtartották a 25. Tövisháti Napokat

Szilágycsehben a hétvégén három napon át tartott a XXV. Tövisháti Napok a Tövishát Kulturális Társaság (TKT) szervezésében. Az idei év a TKT életében a visszatekintés, a nosztalgia éve, ugyanakkor az előretekintésé és az optimizmusé is.

Negyed évszázad után a társaság számot vet, visszatekint az eddigiekre, fejet hajt azok előtt, akiknek köszönhető az elmúlt 25 év, akik becsülettel, kemény munkával, odaadással szolgálták a magyar kultúrát és tettek a közösségért. „Bizton mondhatjuk, értéket teremtettek” – mondta Antal Katalin, a Tövishát Kulturális Társaság elnöke.

Pilinszky szavaival élve kiemelte, „nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem, hogy íveljen.” A TKT sem tett eget rengető, világmegváltó dolgokat, de az általa felvállaltakat odaadással, becsülettel végezte mindig. A kitartásnak, az elköteleződésnek pedig meglett az eredménye, példa erre a 25. évforduló. Előre tekintve már tudják, megtanulták, hogy milyen az akadályok közepette és terhek alatt a közösséget szolgálni, és arra törekednek, hogy tudásukkal munkájuk legjavát adják, hisz „ahol a munkát tisztességgel, becsülettel végzik, oda a Jóisten is odateszi a maga részét”.

Az idei év azért is különleges, mondta az elnök, mert megtapasztalhatták, mennyi jó ember veszi őket körül, mennyien vannak, akik szívükön viselik a magyarság, a kistérség sorsát. A Szilágycsehből elszármazottak nem felejtették el, honnan indultak, és a fiatal politikusok még mindig látnak esélyt, fantáziát a társaság szárnycsapkodásaiban, és a pályakezdő fiatal vállalkozók is fontosnak tartják, hogy részt vegyenek a rendezvényeiken. „Merünk hinni, merünk bizakodni a jövőben, s hisszük, hogy ez a 25 év nem volt hiábavaló, és ennek a többszöröse következik még” – nyilatkozta.

A rendezvénysorozatról részletesen a https://maszol.ro/kultura/Nosztalgia-es-eloretekintes-megtartottak-a-25-Tovishati-Napokat honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.