Thu. May 28th, 2020

R. Arafat: A zárt nyilvános terek bejáratánál történő lázmérés egy újabb megosztó áltéma

A zárt nyilvános terek bejáratánál történő lázmérés egy újabb megosztó áltéma – írja csütörtöki Facebook-bejegyzésében Raed Arafat államtitkár.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a módszert – tömeges szkennelés formájában – számos országban és repülőtéren használják.

A testhőmérsékletet érintés nélkül, digitális lázmérőkkel mérik olyan zárt helyiségek bejáratánál, ahol felmerül a koronavírus terjedésének veszélye.

Hozzátette: a digitális hőmérő nem rögzíti a személyes adatokat, ,,nem ültet be chipeket”, ,,nem készít fotókat” és ,,senki személyi számát, nevét és címét nem regisztrálja”, hanem ,,csak” megmutatja a testhőmérsékletet, amelyet képzett, nem orvosi személyzet értékel.

Az államtitkár kifejtette: ezek az intézkedések ‘nem örökkévalók’, de most alkalmazni kell, hogy elbátortalanítsák vagy kiszűrjék azokat, akik más életét kockáztatva hajlamosak egy hivatalba betegen is bemenni, hogy saját ügyeiket intézzék.

,,Összegezve: jogod van ahhoz, hogy ne engedd, hogy megmérjék a lázadat, de akkor nem léphetsz be abba a zárt térbe, mert a közösségnek és az ott dolgozóknak viszont joguk van védekezni” – szögezte le Arafat.