Tue. Jul 16th, 2024

Pszichoaktív anyagok hatása alatt és engedély nélkül vezetett egy fiatal Zilahon

Az elmúlt hétvégén, augusztus 19-21-én a Szilágy megyei közlekedési rendőrség folytatta a pszichoaktív szerek hatása alatt történő vezetés megelőzésére és az ellene való küzdelemre irányuló akcióit.

A rendőrök szombatról vasárnapra virradó éjszaka Zilahon az Aleea Tineretului úton 01:05-kor megállítottak egy 25 éves cigányi sofőrt, akiről kiderült, hogy pszichoaktív anyag hatása alatt vezette járművét. A férfi drogtesztje pozitív lett, ezért a rendőrség az ellenőrzéseket követően azt is kiderítette, hogy a fiatalember vezetői engedélyét idén februárban bevonták, pszichoaktív anyagok hatása alatt történő vezetés miatt.

A sofőrt egy egészségügyi intézménybe szállították, ahol biológiai mintát vettek tőle, hogy megállapítsák a szervezetében lévő tiltott anyag jelenlétét és típusát.

A rendőrök büntetőeljárást indítottak ellene jogosítvány nélküli és pszichoaktív anyagok hatása alatt történő vezetés miatt.

A rendőrség felhívja a lakosok figyelmét, hogy amennyiben szerettei vagy ismerősei körében szokatlan viselkedést, agresszivitást, hangulatingadozást, étvágytalanságot, az iskola, a munka, a hobbi, a sport, a barátok iránti érdeklődés fokozatos csökkenését, szokatlan álmosságot és apátiát, ok nélküli túlzott fáradtságot, nagy költekezést, pénz vagy értéktárgyak eltűnését a házból, szokatlan foltokat a bőrön vagy szagokat a ruházaton, a baráti kör változását, ezek eltitkolását vélik felfedezni az egyénen, felmerülhet a drogfogyasztás gyanúja.

A drogok elkerülése érdekében a következőket ajánlják: tájékozódjanak a kábítószerekről: mik azok, hogyan hatnak, milyen következményeik vannak, ismerje meg jobban önmagát, és legyen nagyobb önbizalma, tanuljon meg jobban kommunikálni másokkal, tudja, kihez fordulhat segítségért, mondja el barátainak, amit a drogfogyasztás okairól, következményeiről és megelőzéséről tud, támogassa őket, ha szükségük van rá, a fiatalok szóljanak szüleiknek, amint drogot ajánlottak nekik, vagy tanúja voltak egy ilyen cselekménynek.

Az igazság a drogokról:

– A drogok nem tesznek szabaddá!

– A drogok függőséget okoznak!

– A drogok nem könnyítik meg a kommunikációt!

– A drogok nem oldják meg a problémákat!

A kábítószer-fogyasztás következményei: drogok hatása alatt az egyén nem emlékszik pontosan, hogy mit tett, balesetet okozhat, kárt tehet másokban vagy önmagában!

– A drogok felszínes és rövid ideig tartó jó közérzetet keltenek, de nem oldják meg a problémákat!

– Minden drog megváltoztatja az agy működését, az agyi struktúra normális funkcióit!

– A drogok befolyásolják az akaraterőt és az önkontrollt!

– A drogok elidegenítenek a családtól, az iskolától, a kollégáktól!

– A drogfogyasztó anyagi szükségletei egyre nagyobbak, amit csak úgy tud megoldani, ha belép a bűnözés, a prostitúció körforgásába!