Sun. Oct 1st, 2023

Pénzbírság vagy börtönbüntetés a bejegyzetlen/hamis rendszámmal rendelkező mezőgazdasági vagy erdészeti traktorral közlekedőknek

Pénzbírságot és akár börtönbüntetést is kockáztat az a személy, akit jogosítvány nélküli vezetésen érnek a közúton, vagy bejegyzetlen/hamis rendszámmal rendelkező mezőgazdasági vagy erdészeti traktorral közlekedik. Ez áll a büntető törvénykönyvet módosító, számos gazdát érintő tervezetben, amelynek szövegét közvitára bocsátotta az Igazságügyi Minisztérium. A büntető törvénykönyv jelenlegi passzusai közül a tervezet a 334-es cikkely (1), (2) és (4) bekezdését, valamint a 335. cikkely (1) és (2) bekezdését módosítaná. Ezek között van a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok vezetésére vonatkozó előírás, amelyet úgy módosítanának, hogy aki nem rendelkezik megfelelő kategóriájú jogosítvánnyal, az engedélyét visszavonták vagy akinek vezetői jogát felfüggesztették, hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

A törvényjavaslatra előbb a kormánynak kell rábólintania, majd a parlamentnek is el kell fogadnia, és csak az államfői kihirdetés valamint a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba. 

Sütő Attila