Wed. Sep 27th, 2023

Időjárás: a sokéves átlagnál hűvösebb lesz ezen a héten Erdélyben

A sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékek várhatók ezen a héten az ország legnagyobb részében, főként a Kárpátokon belüli régiókban – közölte hétfőn a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) következő egy hónapra vonatkozó prognózisára hivatkozva az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

E szerint az augusztus 30. és szeptember 6. közötti időszakban a lehulló csapadékmennyiség az egész országban megfelel majd a sokéves átlagnak.

A szeptember 6-13. közötti héten a levegő átlaghőmérséklete a sokéves átlagnál valamivel alacsonyabb lesz az ország legnagyobb részében, míg a lehulló csapadékmennyiség a szeptember második hetében megszokott mennyiséghez közelít Románia teljes területén.

A szeptember 13-20. közötti héten az előrejelzések szerint az átlaghőmérséklet és a lehulló csapadékmennyiség is megközelíti majd a sokéves átlagot az egész országban. Ugyanez a prognózis érvényes a szeptember 20-27. közötti hétre is.

Közleményében az ANM emlékeztet, hogy a sokéves szeptemberi hőmérsékleti átlag Romániában csak a Duna árterületén, a tengerparton, helyenként a Duna-deltában és Bánság délnyugati részén szokta meghaladni a 18 Celsius-fokot. Erdélyben ez az átlagérték 12 és 16 fok között váltakozik.