Sat. Nov 28th, 2020

Pályázati tanácsadó és pályázatíró iroda nyílik a magyar gazdák és vállalkozók számára

Támogatni kell a helyi gazdákat, vállalkozókat, segítséget nyújtani és tanácsot adni, hogy a megál­modott terveik valóra váljon, a már működő tevékenységük gyümölcsözőbb legyen, mert ezáltal új munkahelyeket hozhatnak létre, ami a fiatalokat az itthonmaradásra ösztönözheti, bebizonyítva, a szülőföldön is lehet boldogulni.

Az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének és Seres Dénes parlamenti képviselőnek a támogatásával idén februárban megalakult Szoboszlai Attila kémeri vállalkozó kezdeményezésére a Szilágy Megyei Ma­gyar Gazdák Egyesülete, ami a Szilágyságban élő magyar gazdáknak hivatott támogatást, információt nyújtani. Az elmúlt időszakban a falugazdászok felmérték a helyi gazdák igényeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb gond a pályázat­írás terén mutatkozik. Ahhoz, hogy egy vállalkozás jól működjön, sikeres legyen, elengedhetetlen a hazai és a külföldi finanszírozás, amit pályázatok útján lehet megszerezni. Ezért, figyelembe véve, hogy jövő év elejétől startol a vállalkozások fejlesztését támogató 2021-2027-es európai uniós pályázati ciklus, ugyanakkor a gazdaságfejlesztési programok lebonyolítását elősegítő Pro Economica Alapítvány szeretne a Partiumban is terjeszkedni, Szilágysomlyón magyar tanácsadói iroda nyílik ez év végén, ami többek között pályázatok lebonyolításával fog foglalkozni. A vállalkozás kezdeményezője Papp Zsolt megyei tanácsos, helyi RMDSZ elnök, aki már nagy tapasztalattal rendelkezik pályázatírás terén, hiszen számtalan vállalkozónak segített pályázatot megírni, évente számtalan pályázatot megnyert.

– Vállalkozó vagyok, ebből kifolyólag rendszerint járok a megye különböző településein, vállalkozókkal és gazdákkal találkozom, akik nem egyszer arra panaszkodtak, hogy a helyi közösségért, a magyarságért pályázatok révén többet lehetne tenni, de sajnos nincs a megyében magyar nyelvű tanácsadói, illetve pályázatíró iroda. Ezt az űrt szeretnénk a jövőben betölteni, ezért a megye egész területén, a szilágysomlyói körzettől a Tövishátig, a Berettyó mentéig segítünk majd a gazdáknak a pályázatírásban, a lebonyolításban, értesítjük majd őket a kiírásokról és információkat szolgáltatunk számukra.

Az elmúlt hetekben a magyarországi Umwelt Kft. kommunális, mezőgazdasági és erdészeti gépek, eszközök forgalmazásával és gyártásával foglalkozó cég képviselőjével meglátogattuk a krasznai, kémeri, kárászteleki, szilágybagosi, nagyfalusi és zoványi gazdákat, fórumot tartottunk, amin jelen voltak a helyi önkormányzat képviselői is, ismertettük a pályázati kiírásokat és elmondtuk: közel akarjuk vinni az igényeket a lehetőségekhez. Mindenhol pozitív visszajelzést kaptunk, ezért a munkát nagy lendülettel folytatjuk, és néhány hét múlva, amikor megnyitjuk az irodát, azért fogunk dolgozni, hogy bebizonyítsuk, amit már sokan tudnak: látszik, hol vannak és dolgoznak magyar gazdák, vállalkozók, mert ott kevés a megműveletlen földterület, ott fej­lődik a község és nő az életszínvonal. Az a célunk, hogy minél több ilyen magyarok lakta település legyen a megyében, ebben fogunk majd segíteni – nyi­latkozta Papp Zsolt vállalkozó.

Érdeklődni Papp Zsoltnál a 0744 278 670-es telefonszámon vagy az eagleconssimleu@gmail.com e-mail címen lehet.

K.M.