Tue. Jul 16th, 2024

Pályázati lehetőség a mezőgazdaságban dolgozó cégek számára

Útjára indították a mezőgazdaságban dolgozó cégek támogatásáról szóló programot. A 300 millió eurós támogatásról szóló végleges kiírást május 20-án hagyta jóvá a Vállalkozói és Turisztikai Minisztérium, május 23-án pedig a Mezőgazdasági Minisztérium. A pályázatot május 26-án nyitják meg, és június végéig kötik meg a szerződéseket. Az összeget az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma a Versenyképességi Operatív Programon keresztül biztosítja a Támogatás Romániának elnevezésű gazdasági mentőcsomag keretében.

Május 26-tól a nagy projektekre, illetve május 27-től az 5 000 eurós támogatásra lehet majd leadni a pályázatokat. Június 30-ig meg kell kötni a szerződéseket. Leadási sorrendben fogják értékelni a projekteket, ezért a nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes már az első napon letenni a pályázatot, és ajánlott minden szükséges dokumentumot feltölteni, mert nem lesz lehetőség a kiegészítésekre. Célunk ezzel a támogatással többek között az is, hogy garantáljuk a román lakosság élelmiszerbiztonságát” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának államtitkára.

Kiket támogatunk?

A finanszírozást az agrár-élelmiszeripari ágazatnak nyújtják a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági válság leküzdésére. A rendelettervezet szerint ezekből az állami támogatásokból a kkv-k, mikrovállalkozások, engedélyezett természetes személyek, egyéni vállalkozások, társult mezőgazdasági szövetkezetek, mezőgazdasági szövetkezetek, termelői csoportok és szervezetek, illetve családi vállalkozások részesülhetnek.

  1. a) 5000 eurós mikrotámogatásban részesülhetnek: kkv-k, mikrovállalkozások, engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozások (ÎI) és családi vállalkozások. 5000 eurós támogatásban közel 10 000 olyan kisvállalkozás részesül, amely a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat és agrár-élelmiszeripar területen tevékenykedik.
  2. b) A forgótőke-támogatások a 2019-ben nyilvántartott forgalom alapján kerülnek elbírálásra, minimum 5000, maximum 120 000 euró értékben. Megközelítőleg 2 500 vállalkozás részesül forgótőke-támogatásban.

Támogatandó költségek:

  1. nyersanyag (vetőmag, műtrágya), aktuális/üzemi tevékenységhez szükséges készletek beszerzése, aktuális és fennálló tartozások jelenlegi beszállítókkal, közművekkel szemben, bérleti költségek, berendezések, gépek, technológiák, az állami költségvetés felé fennálló tartozások kifizetése

Az összeg jelentős része uniós forrásból, másik része pedig a román költségvetésből származik. A támogatásról szóló sürgősségi kormányhatározat-tervezetet az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériummal, valamint a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztériummal közösen kezdeményezte.

A kiírás részletei elérhetőek az alábbi linken.