Sun. Dec 3rd, 2023

Ősztől kevesebb lesz a kilencedikes osztályok száma

Idén a tavalyi évhez képest 342 gyerekkel van kevesebb nyolcadikos diák, mert amikor iskolakötelezettekké váltak, két lehetőség közül választhattak: kezdik az első osztályt, vagy beiratkoznak előkészítő osztályba.

A kialakult helyzet miatt a megyében öt kilencedikes osztállyal lesz kevesebb, mint tavaly. Megszűnt egy román tagozatú filológia osztály a zsibói Ion Agarbiceanu iskolában, egy román tagozatú filozófia szak a Zilahi Gheorghe Șincai Pedagógiai Líceumban, egy román tagozatú természetvédelem szak Krasznán, a Zilahi API Műszaki Kollégiumban egy közgazdaság szak, és Szilágysomlyón, a Simion Bărnuţiu Főgimnáziumban idéntől csak egy fele román, fele magyar filológia osztály fog működni – tudtuk meg Dari Tamás főtanfelügyelő-helyettestől.

„A magyar tagozatú elemi iskolák és óvodák kapcsán csak Désházán történt változás, ott tavaly három összevont osztály működött, idéntől kettőt hagytak jóvá, mert az egyik osztályban mindössze nyolc gyerek volt. Néhány óvoda plusz csoportot igényelt, de ezeket nem engedélyezték. Kárásztelken volt egy óvodai csoport, idéntől kettőt kértek, de nem fogadták el. Szilágyballán is egy óvodai csoport volt, kértek még egyet, azt sem engedélyezték. Tavaly Zsibón egy V-VIII összevont osztály működött hét gyerekkel, idéntől kértek két osztályt nyolc gyerekkel, azt sem hagyták jóvá, mert nyolc diákkal nem lehet osztályt indítani” – nyilatkozta a főtanfelügyelő-helyettes.

K.M.