Wed. Jul 24th, 2024

Onkológiai központ épül Zilahon

Más megyékhez hasonlóan Szilágy megyében is évről évre nő a daganatos megbetegedések száma, a megyei kórház onkológia részlegére naponta több mint száz páciens érkezik kezelésre, ami nagy kihívást jelent az egészségügyi személyzetnek és a Kolozsvárról ingázó szakorvosnak, ugyanakkor a 25 ágyas szakosztály kicsinek, szűkösnek bizonyul.

Szilágyi Róbert István, a Szilágy megyei tanács alelnöke a Maszolnak elmondta, a jelenlegi körülmények javítása érdekében a közeljövőben onkológiai központot hoznak létre Zilahon. A szakrendelőkkel és kórtermekkel ellátott háromszintes egészségügyi részleg eleget tenne a 21. századi elvárásoknak.

Fotó: megyei tanács

„Mint minden betegnek, a daganatos betegeknek is nagy odafigyelésre és kellő szakértelemre van szükségük, ezért megyei önkormányzati szinten arra törekszünk, hogy a páciensek minőségi orvosi ellátást kapjanak, így számukra egy új szárnnyal bővítjük a megyei kórházat, amely az egészségügyi intézmény közvetlen szomszédságában lesz. Itt a szükséges analízisek mellett szakszerű kezeléseket is kaphatnak” – mondta az alelnök. Kiemelte, befejezték az előtanulmányt, beszerezték az építkezési és egyéb szükséges engedélyeket, ami nélkül sem pályázni, sem építeni nem lehet. Amennyiben Zilahon is létesül onkológiai központ, a jövőben a betegek itthon kezeltethetik magukat, nem kell majd Kolozsvárra ingázniuk.

14 új műtővel bővül a kórház

Újabb műtőtermek kialakításán is dolgoznak, mondta az alelnök, elindították a közbeszerzési folyamatokat és abban bíznak, hogy a munkálatok elvégzésére mihamarabb jelentkezik a kivitelező.

Az európai uniós beruházások elindítására a megyetanács 65 millió lejes piaci kölcsönt vesz fel, hogy mihamarabb elkezdhessék a munkálatokat. „Hogy ne veszítsünk időt, amíg az EU-s pályázatokat megnyerjük, a megyei tanács azt a döntést hozta, hogy kölcsönt vesz fel, és amint megvan a kivitelező, elkezdjük a munkálatokat a műtők és az onkológiai központ kialakítására, majd a banki részletet az EU-s támogatásból törlesztjük. Így időt nyerünk, és mihamarabb elérhetjük a kitűzött célt” – mondta Szilágyi Róbert.

A kórházi beruházásokról, fejlesztésekről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Onkologiai-kozpont-epul-Zilahon honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.