Tue. Jun 18th, 2024

Oktatási tárca: érvényben marad a középiskolai felvételi eredeti ütemterve

Az eredetileg megszabott ütemterv szerint zajlik a 2019-es középiskolai felvételi – tájékoztatott kedden közleményében az oktatási minisztérium.

A közlemény értelmében az eredeti program szerint, azaz május 13-án és 14-én lehet beiratkozni az idegen nyelvű és anyanyelvi kommunikációt felmérő, kizáró jellegű vizsgákra, amelyek 15-17. között zajlanak.

A tárca hangsúlyozza, hogy továbbra is érvényben marad a 2019-2020-as tanév rendjét megszabó, 2018/4.829-es rendelet.

A Spiru Haret Szakszervezeti Tömb azzal vádolta meg Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, hogy ,,felrobbantja a gimnáziumi felvételit” azzal a hétfőn kiadott rendeletével, amellyel módosítja a középiskolai felvételi ütemtervét annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak.

,,Ecaterina Andronescu tanügyminiszter ma, május 13-án kiadta a 3995-ös rendeletet, amellyel mmódosítja a középiskolai felvételi ütemtervét, annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak. A rendeletről egyik szociális partnerrel sem konzultáltak” – tájékoztatott közleményében a tanügyi szakszervezeti tömb.

Az érdekvédelem szerint az oktatási minisztérium megközelítőleg egy hónappal elhalasztotta a szaknak megfelelő képességeket felmérő, kizáró jellegű vizsgák időpontját, amelyek a sport-, művészeti, tanítóképző és egyéb vokacionális iskolákban előzik meg a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsgát és felvételit. A rendelet szerint ezekre az országos képességfelmérő vizsga előtt csupán néhány nappal kerülne sor. Ugyanaz a rendelet május 30-ára halasztja a líceumi és szakiskolai kilencedik osztályok által meghirdetett helyek számának közzétételét, ami pedig ,,súlyosan érinti a személyzeti mobilitást is”, mutatott rá a Spiru Haret szövetség.

agerpres.ro