Mon. Oct 2nd, 2023

Nyílt levél a magyar fiatalokhoz: ez a ti asztalotok

A végéhez közeledik a romániai népszámlálás online szakasza. Most először van lehetőségünk, hogy online vegyünk részt a népszámlálásban. Eddig a lakosság csupán kevesebb mint 10%-a töltötte ki egyénileg, önállóan a kérdőívet.

Ezt már csak május 15-ig tehetitek meg. Ez a biztos megoldás. Utána, elsősorban a nagyobb városokban fennáll annak a veszélye, hogy aki most nem válaszol, azt már nem fogják kérdezőbiztosok otthon felkeresni.

Te majd várod türelmesen otthon júniusban és júliusban a számlálóbiztost? Egyeztetgeted az időpontot? Igaz, hogy nem? Ezért inkább most szánj rá egy fél órát, ennyi idő alatt egész családodat, háztartásodat regisztrálni tudod, és kitöltheted mindenkinek a kérdőívét. Segíthetsz szüleidnek, idősebb rokonaidnak, közeli ismerőseidnek. Segíts, mert megteheted, és mert fontos!

Ne tétovázz, ne halogasd! A kérdőívek érvényesítéséhez még további egy hétre van szükség, ha valamit elrontottál, maradjon időd újra regisztrálni. Kitöltéskor figyelj arra, hogy minden családtagodat beírd, és helyesen legyen kitöltve az etnikumra, anyanyelvre, felekezeti hovatartozásra vonatkozó három kérdés.

A népszámláláson való részvétel kötelező, az online válaszadás viszont egy olyan lehetőség, amely egyéni és közösségi haszonnal is jár. Azok a családtagok, akik dolgoznak, fizetett szabadnapot igényelhetnek, amennyiben van érvényesen kitöltött kérdőívük. Magyarságunk vállalásával pedig felmutatjuk közösségünk erejét, hogy mi is itt élünk, velünk számolni kell.

Szükség esetén segítséget kérhetsz a 0371 900 172-es telefonos tudakozón vagy a nepszamlalas.ro honlapon.

Köszönjük, hogy Te is segítesz!