Tue. Jun 18th, 2024

Néptáncművészeti szakot indít szeptembertől a Sapientia

Az erdélyi (nép)táncművészeti és (nép)tánc-pedagógiai oktatást szeretné felkarolni a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, ahol 2019 szeptemberében (nép)táncművészeti alapképzést, illetve egyszeri alkalommal a hivatásos táncosoknak speciális képzést indítanak.

A képzések a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a Hagyományok Házával együttműködésben valósulnak meg – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon az illetékesek. Az alapképzési szak akkreditációs iratcsomóját már összeállították, az ideiglenes engedély beszerzése folyamatban van, a speciális képzésben résztvevők pedig a Magyar Táncművészeti Egyetem diplomáját kapják, amit majd Romániában honosítani kell. Miért van erre szükség?

A Sapientia-EMTE mindig is igyekezett olyan képzéseket indítani, amiben magyar nyelven Erdélyben hiány mutatkozott – vezette fel Tonk Márton, a kolozsvári kar dékánja a táncművészeti és táncpedagógiai szak bejelentését. Mint elmondta, ezért indították a Filmművészet, fotóművészet és média képzést egykor a kolozsvári karon, és így működik Marosvásárhelyen a műszaki képzés.

Tonk szerint hasonló hiányt tapasztaltak Erdélyben a felsőfokú végzettséget biztosító (nép)táncosképzésből, illetve diplomás táncpedagógusokból is. A sajtótájékoztatón jelenlévő öt hivatásos néptáncegyüttes vezetője pedig csak megerősítette ezt, mondván, szükség van az utánpótlásra. Amellett pedig, hogy az öt Erdélyben működő állami/hivatásos együttesnek fognak utánpótlást nevelni, a szak segítségével Erdélyben működő közel 350 amatőr hagyományőrző néptáncegyüttes oktatói is szakpedagógusok lehetnek – tette hozzá Könczei Csongor, a szak megbízott vezetője, aki szerint az iskolákban működő néptánc-szakkörök oktatóit is képeznének. Úgy fogalmazott, erős a pedagógiai igény egy ilyen képzésre.

Transindex