Tue. May 28th, 2024

Az oktatás továbbra is alulfinanszírozott

Az oktatás továbbra is alulfinanszírozott – nyolcadik éve, hogy nem kapja meg a nemzeti össztermék (GDP) 6 százalékát úgy, ahogyan arról az oktatási törvény rendelkezik – írja a Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) által kiadott keddi közleményben.

,,Az oktatás ebben az évben sem tartozik a kormányzat prioritásai közé, hisz jóllehet az oktatási törvény kimondja, hogy a GDP legalább 6%-át kell az oktatásra fordítani, az idei költségvetés 3,02%-ot irányoz elő erre a területre” – állapítja meg az ANOSR.

A diákszervezet ,,jelentéktelennek” nevezi a diákkollégiumokra és étkeztetésre fordított pénzalap nyolc százalékos bővítését, olyan körülmények között, hogy 2016 decemberében arra kaptak ígéretet, hogy az erre fordított összeget 2017 végéig megduplázzák, ehhez képest összesen 27 százalékkal nőtt.

A dokumentum szerint nem nőttek a beruházásra előirányzott pénzalapok sem, ugyanannyi jut, mint tavaly, úgy, hogy 2018-ban 70 százalékkal fordítottak erre kisebb összeget, mint egy évvel korábban. Petrişor-Laurenţiu Ţucă, az ANOSR elnöke szerint az oktatásra fordított összeg 47 százalékos emelése semmit sem javít az egyetemisták életén.

www.agerpres.ro