Tue. Jul 16th, 2024

Népszámlálás: veszélyben a „magyar” városok

Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Marosvásárhely, Szatmárnémeti – csak néhány jelentős magyar lakossággal bíró település, ahol csökkenhet a számunk a népszámláláson való alacsony részvétel miatt. De a sort folytathatjuk más olyan nagyvárosokkal is – mint például Kolozsvár, Temesvár vagy Nagybánya –, ahol még mindig a feltételezett lakosság több mint egyötöde, azaz 20%-a nincs összeírva.

Ha az utolsó napokban nem sikerül felpörgetni a lekérdezés-válaszadás ütemét, több tízezer magyar is kimaradhat a népszámlálásból – derül ki a Népszámlálás.ro közleményéből.

A tavasz óta folyamatban levő romániai népszámlálás a végéhez közeledik. Mindeddig az Országos Statisztikai Intézet által becsült 19 milliós lakosság csupán 86%-át, azaz 16,3 millió személyt sikerült regisztrálni.

A népszámlálás kedvezőtlenül alakul a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Kolozs megyében a feltételezett lakosság 19, Marosban 13, Szatmárban 12, Hargitában 9, Biharban 8, Kovásznában 6, Szilágy megyében pedig az 5%-át nem sikerült lekérdezni eddig. „Látni kell, hogy ezekben a megyékben a nem lekérdezettek között megyénként több tízezer magyar személy is lehet, akik kimaradhatnak a népszámlálásból. Kolozsváron 16 ezer, Marosvásárhelyen 14 ezer, Szatmárnémetiben 7 ezer, Nagyváradon, Csíkszeredában és Temesváron 6-6 ezer, de Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Brassóban vagy Nagybányán is 3 ezer fölött lehet a megszámolatlan magyarok száma” – áll a Népszámlálás.ro sajtóközleményében.

A hátralevő napokban azoknak kell válaszolniuk a kérdőívre:

  1. Akik bár online kitöltötték a kérdőívet, de ezt hiányosságok miatt a Statisztikai Intézet nem érvényesítette. Ez továbbra is ellenőrizhető a https://dovrec.insse.ro/ címen a személyi számok megadásával.
  2. Akik sem online, sem számlálóbiztossal nem töltöttek ki a kérdőívet.

Ha nem válaszoltunk online, vagy a számlálóbiztos még nem keresett otthonunkban, akkor a legbiztosabb megoldás, ha magunk keressük fel a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatainkat. Ezen a linken érhető el az összeírópontok listája. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor továbbra is hívhatjuk az RMDSZ megyei, területi szervezeteit, akiknek jelezhetjük, hogy még nem járt nálunk a számlálóbiztos. Ők abban segítenek, hogy a lakcímünknek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz. Ezen a linken találhatók az RMDSZ-irodák telefonos elérhetőségei.

Az alulszámlálás veszélye miatt a Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködőek a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát.

A kérdőíveket mindenkire vonatkozóan ki kell tölteni, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak! Arra is vigyázzunk – és ezt mindenképpen ellenőrizzük is –, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása!

Az alábbiakban azon települések listája tekinthető meg, ahol jelentős számú vagy arányú magyar él, viszont a népszámlálásban még nincs összeírva a becsült lakosság több mint 10%-a (zárójelben a még megszámolandó személyek becsült aránya):

Arad megye: Arad (19%), Pécska (14%).

Besztrece-Naszód megye: Beszterce (13%).

Bihar megye: Nagyvárad (14%), Biharfélegyháza (12%).

Brassó megye: Brassó (18%), Négyfalu (22%), Tatrang (12%).

Fehér megye: Székelykocsárd (16%).

Hargita megye: Gyergyószentmiklós (25%), Csíkszereda (22%), Székelyudvarhely (12%), Székelykeresztúr (15%), Felsőboldogfalva (19%), Maroshévíz (19%), Csíkpálfalva (18%), Kápolnásfalu (16%), Kányád (16%), Székelyderzs (14%).

Hunyad megye: Déva (30%), Vajdahunyad (16%), Petrozsény (12%).

Kolozs megye: Kolozsvár (30%), Szászfenes (23%), Kisbács (17%), Torda (19%), Szamosújvár (12%), Bánffyhunyad (18%), Egeres (27%), Várfalva (15%).

Kovászna megye: Sepsiszentgyörgy (13%), Ozsdola (13%).

Máramaros megye: Nagybánya (23%), Máramarossziget (26%), Felsőbánya (27%).

Maros megye: Marosvásárhely (25%), Szászrégen (23%), Marosszentgyörgy (35%), Segesvár (30%), Mezőcsávás (16%), Maroskeresztúr (14%), Nyárádgálfalva (19%), Mezőbánd (26%), Csíkfalva (22%), Kerelőszentpál (18%), Sóvárad (18%), Backamadaras (17%), Beresztelke (13%).

Szatmár megye: Szatmárnémeti (21%), Nagykároly (18%), Sárköz (25%), Túrterebes (30%), Kökényesd (21%), Halmi (27%), Mikola (27%), Egri (33%), Csomaköz (10%).

Szeben megye: Medgyes (23%), Nagyszeben (26%).

Szilágy megye: Sarmaság (15%), Szilágysomlyó (29%).

Temes megye: Temesvár (41%), Újszentes (29%), Lugos (24%).