Tue. Jul 16th, 2024

Népszámlálás: jelentősen nőtt a részvétel a székelyföldi megyékben, Hargita a 4. helyen

A népszámlálás hetedik hetében a két székelyföldi megyében nőtt országos szinten leginkább a részvétel. Hargita megye 35%-os részvételi aránnyal feljött a 4. pozícióra az országos ranglistán, míg egy héttel korábban még a 20. helyen szerepelt. Kovászna megyében stabilan magas a részvétel, de itt is javulás figyelhető meg az elmúlt heti adatokban: a korábbi 11. helyezésről feljött a 7. pozícióra, elérve a 33,5%-os részvételt. A két székelyföldi megye után a további jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék részvételi sorrendje: Bihar (33,4%), Maros (32,7%), Szilágy (32,2%), Szatmár (31,6%) és Kolozs (31,3%).

A május 1-jei adatok szerint 28,4%-os volt az országos, becsült részvételi arány. A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok érdeklődése fokozatosan javul, jelenleg 32,7%-ra becsülhető. Eddig mintegy 400 ezer magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével – 150 ezren egyénileg, otthonról, további 250 ezren pedig az összeírópontokon. Viszont ez azt is jelenti, hogy még távol van a remélt 40-45%-os válaszadási ráta.

Az erdélyi városok lakossága körében is népszerű az online válaszadás lehetősége. Sepsiszentgyörgyön 39, Csíkszeredában és Aradon 38, Marosvásárhelyen 34, Brassóban és Szatmárnémetiben 32, Zilahon és Nagyváradon 30, Kolozsváron 29, Nagybányán és Temesváron 27%-ra becsülhető a részvétel.

A Népszámlálás.ro kiemeli: egyelőre a kitöltött kérdőívekre vonatkozó adatok közt lehetnek csak részben kitöltött, érvénytelen kérdőívek, másodlagos lakások űrlapjai, illetve duplumok is. A népszámlálás végső eredményeiben azonban csak az elfogadott, validált kérdőívek fognak számítani. Ezért nagyon fontos, hogy a kérdőív beküldését követő 7 nap után a dovrec.insse.ro oldalon ellenőrizzük, hogy a válaszainkat elfogadták-e.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban, éljenek ezzel a lehetőséggel. Már kevesebb mint két hét áll rendelkezésre, a kitöltések validálása is időbe telik. Ha valakinek a kérdőívét nem érvényesíti a Statisztikai Intézet, annak újra kell regisztrálnia az egész háztartást, de kitölteni csak annak a személynek az űrlapját kell, akinek a kérdőívét nem érvényesítette a rendszer.

Az érvényesített kérdőívek igazolásával lehet igényelni a szabadnapot, illetve részt lehet venni a Népszámlálás.ro nyereményjátékában.

Szükség esetén segítséget lehet kérni a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371 900 172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok felkereshetik a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.