Mon. Jul 22nd, 2024

Mától újabb pályázatokat lehet benyújtani a 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakítására

Második nyilvános felhívást hirdetett az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma az Országos Helyreállítási Terven (PNRR) belül a 12 turisztikai-kulturális útvonal kiépítésére, mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot. A minisztérium célja, hogy a beruházásra elkülönített összes forrást felhasználja.  

A PNRR turisztikai-kulturális komponense keretében 103 millió euró jut több mint 300 helyszín promoválására és közel 225 épület felújítására. A 12 útvonalra felkerülő és a felújítandó épületek, helyszínek listáját az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös rendeletben hagyja jóvá.  

„A második esély is adott, jönni kell a javaslatokkal. Akik lemaradtak az első felhívásról, most bepótolhatják. Gyakran panaszkodunk azért, mert épített örökségünk pusztul, most itt a lehetőség, hogy tegyünk ellene. Ráadásul amellett, hogy hasznosítjuk a kulturális és épített örökségünket, munkahelyeket teremtünk, amire most hatalmas szükség van” – tette hozzá Hegedüs Csilla államtitkár, a program koordinátora.  

Az érintettek első körben február 25-e és március 20-a között nyújthatták be pályázataikat, a második nyilvános felhívás pedig május 3–23. között zajlik. Ennek keretében 108 desztináció népszerűsítésére és 35 épület felújítására pályázhatnak önkormányzatok, egyházak és civil szervezetek. Azaz a rendelkezésre álló alapból legalább 1 bojárház és legalább 2 római erődítmény, valamint 4 település hagyományos házai kerülnek felújításra. Ezen kívül a kastélyok útján 16, az erdélyi kúriák útján 17, a bojárházak útján 9, az erődtemplomok útján 10, a fatemplomok útján 2, a moldvai kolostorok útján 22, a Szent László úton 7, a római erődítmények útján 7, a várak útján 12, a hagyományos gasztronómia útján 2 és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útján 4 desztináció népszerűsítését támogatjuk.  

A kulturális turizmus kiemelt turisztikai termék a nemzetközi utazások szempontjából. Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.  

Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a Kulturális Minisztérium koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.  

A felhívással kapcsolatos részletek EZEN a linken érhetők el.