Tue. Mar 5th, 2024

Nemzeti környezeti nevelési kampány „Baterel, eroul reciclării” a Szilágyperecseni 1-es számú Általános Iskolában

„Újrahasznosítunk, újrahasznosítunk / a bolygót védjük"

A Szilágyperecseni 1-es számú Általános Iskola diákjai, ebben a tanévben, részt vesznek a „BATEREL, EROUL RECICLARII” ökológiai és környezet nevelési projektben. A projektet az ENVIRON EGYESÜLET kezdeményezte a Nemzeti Elemek Újrahasznosítási Szövetséggel (SNRB), valamint az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium támogatásával.

A projekt fő célkitűzései a fiatal generáció nevelése a környezettudatos magatartásra és gondolkodásra, a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontossága, az elektromos és elektronikus berendezések (DEEE), illetve a hulladék elemek és akkumulátorok (DBA) gyűjtése.

A projekt által javasolt célok megvalósítása érdekében a Szilágyperecseni 1-es számú Általános Iskola diákjai különböző tevékenységeken vesznek részt: demonstrációs órákat szerveznek, a különböző KIHÍVÁSNAK nevezett feladatokat oldják meg, amelyeket az ENVIRON EGYESÜLET javasol a tanév minden hónapjában.

Diákjaink már túl vannak az első kihívás „Baterii vs. DEEE” feladatain. Az első kihívás az volt, hogy két csapatot alkotva, mindegyik csapat ismertesse saját érveit az akkumulátorok/használt elemek, valamint az elektromos és elektronikus berendezések újrahasznosításának fontosságáról és veszélyeiről. Az egyik csapat azt állította, hogy a használt elemek/akkumulátorok a legveszélyesebbek, mert „ezek káros anyagokat tartalmaznak, mint a higany, amelyek rákkeltők és súlyosan károsítják az idegrendszert, a kadmium, egy veszélyes rákkeltő anyag, amely a vesét és a tüdőt károsítja, a nikkel, amely káros hatással van a bőrre és nem utolsó sorban az ólom, amely biológiai úton nem lebomló anyag, és az agyat támadja.” A másik csapat azzal érvelt, hogy az elektromos és elektronikus hulladákok a legveszélyesebbek, mert „Napjainkban az elektromos és az elektronikai hulladékok 90%-át mindennemű előkezelés nélkül elégetik, hulladéklerakóban helyezik el vagy hasznosítják, ami azt jelenti, hogy az ártalmas anyagok a környezetbe kerülhetnek, és szennyezhetik a levegőt, a vizeket és a talajt.”

Az első kihívás során a csapatok kreativitásukat kibontakoztatva egy jelenetben mutatták be érveiket társaiknak. A jelenetről készült videó nagy sikert aratott iskolánk diákjai körében. A tevékenység során szerzett tapasztalatokról több fénykép, illetve egy beszámoló is készült.

„Elemek vs. WEEE” kihívás három nyertese közé tartozik a Szilágyperecseni 1-es számú Általános Iskola, amelyben iskolánk V. A, VI. A, VI. B és VII. A diákjai vettek részt. Vezető tanáraik: Filip Gyöngyi-Ana, Soós Annamária, Jozsa Marcela, Sabău Anca-Alina, Egri Éva, Sfăt Teodora-Crina titkár, és Vlășan Angela iskolai tanácsadó.

Büszkék vagyunk diákjainkra, akik már az első kihívás során megszerezték a maximális 500 pontot.

Az ENVIRON EGYESÜLET egy-egy „Recycling is magic” feliratú vizes kulaccsal jutalmazta meg a nyertes diákjainkat a következő elismerés kíséretében:

Gratulálunk! Köszönet minden gyereknek, aki részt vett a tevékenységben! Ne feledjétek: a legtöbbet a Bolygónk nyert. Hála az olyan hősöknek, mint ti. Jó kezekben van!”

Soós Annamária tanárnő