Sat. May 21st, 2022

Nem fogják szabályozni a háztáji sertések számát

Visszavonja Adrian Oros mezőgazdasági miniszter azt a rendeletet, amellyel a háztáji sertések számát akarta szabályozni a szaktárca.

Egy televíziós műsorban azt mondta, a sokat vitatott rendelet csak egy terv, amelynek előírásait nem kívánja alkalmazni a minisztérium.
Rámutatott, nem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium feladata a biobiztonsági szabályok betartatása, hanem az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak valamint a belügyminisztériumnak, ahogy a feketegazdaság visszaszorítása sem az általa vezetett szaktárca, hanem az Adó- és Pénzügyi Hivatal dolga. Az afrikai sertéspestis vírusát hordozó vaddisznók helyzetének a kezelése pedig a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozik.

A sertéspestis tetemes károkat okozott. 740 000 sertést kellett leölniük a hatóságoknak, a gazdáknak és sertésfarmoknak nyújtott támogatás elérte a 6 millió lejt. A kereskedelmi deficit ebben a szektorban pedig 621 millió euró – Romániában 3,6 millió sertés hízlalására van lehetőség, de csupán 982 701 állatot nevelnek, számos farmot ugyanis kénytelenek voltak bezárni, az ország pedig csak 25 százalékát állítja elő a lakosság által elfogyasztott disznóhúsnak.

Sütő Attila