Fri. May 31st, 2024

Nagy területen kevés almát termesztünk

Az almaültetvények nagyságát tekintve Románia az Európai Unió élvonalába tartozik, de a termés mennyiségét illetően a középmezőnybe szorul.

Az EU-tagállamok között Romániában termesztenek a harmadik legnagyobb területen almát. A hatalmas terület ellenére azonban csak a hetedik helyet foglalja el a termesztett mennyiséget illetően. Ebből arra lehet következtetni, hogy az ültetvények átlag termésmennyisége jóval alacsonyabb, mint más európai országokban. Kijelenthető tehát, hogy az almaültetvények nagyságát tekintve az élvonalba tartozunk, de a termés mennyiségét illetően a középmezőnybe szorulunk.

Volt olyan esztendő azonban, legutóbb 2018-ban, amikor nagyon jó termés volt a hazai gyümölcsösökben, a termést azonban az alacsony ár miatt nem értékesítették a gazdák, így a gyümölcs a fák alatt ment tönkre. A boltok polcai pedig roskadoztak az import alma súlya alatt. Emellett még mindig jellemző a hazai gyömölcsösökre az elavult művelési rendszer és fajtaszerkezet, valamint az alacsony technológiai és ráfordítási színvonal, azaz még mindig nagyon kevés a profi ültetvény Romániában.

Sütő Attila