Sat. May 21st, 2022

Munkaügyi miniszter: Felelős és fenntartható költségvetést fogadott el a kormány

A makrogazdasági egyensúly visszaállítása alapvető fontosságú Románia számára, és ehhez a célkitűzéshez járul hozzá a 2021-es állami költségvetés – szögezte le péntek este Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

A tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben azt írja, a kormány felelős és fenntartható költségvetést fogadott el e példátlan egészségügyi és gazdasági válság közepette.

Turcan felidézte, hogy az idei állami költségvetés kidolgozásakor a kormány a bruttó hazai termék (GDP) 7,16 százalékát kitevő (tehát a tavalyinál 2,6 százalékkal kisebb) államháztartási hiánnyal, 1116,8 milliárd lejes GDP-vel, a közberuházásokra és az uniós alapok megfelelő felhasználására alapozó, 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos éves inflációval számolt.

A költségvetés biztosítja a szükséges erőforrásokat a 14 százalékkel megemelt nyugdíjak idei kifizetésére – ami mintegy 8 milliárd lejes terhet ró a költségvetésre -, valamint a gyermekpénz többlépcsős emelésére (plusz 3 milliárd lej) – írja bejegyzésében a miniszter.

Hozzáteszi, közberuházásokra 61,4 milliárd lejt szánnak (a GDP 5,5 százaléka), ami csaknem kétszerese a 2018-as összegnek és abszolút értékben a legnagyobb ,,az elmúlt évtizedek viszonylatában”.

A koronavírus-járvány indokolta gazdasági, egészségügyi és szociális intézkedésekre 14,38 milliárd lejt fordítanak, a munkanélküli-biztosítási költségvetés pedig 3,4 milliárd lejre rúg.

A kormány péntek esti ülésén fogadta el a 2021-es állami költségvetés tervezetét, amelyet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. 

agerpres.ro