Mon. Jun 24th, 2024

Mosogatógépekre és televíziókra is kiterjesztik idén a háztartási gépek roncsprogramját

Idén mosogatógépet és televíziót is lehet vásárolni a háztartási gépek roncsprogramja keretében – derül ki az országos szintű projekt módosított útmutatójának tervezetéből, amelyet hétfőn tett közzé a környezetvédelmi minisztérium.

A roncsautóprogram mintájára kidolgozott kezdeményezés révén az érdekeltek idén is értékutalványra válthatják régi típusú háztartási eszközeiket, és az így kapott vouchert energiatakarékos gépek vásárlására használhatják.

A tervezet értelmében egy A++ energiahatékonysági besorolású mosógépért 200 lejes, az A+++-osért pedig 300 lejes értékutalvány jár. Az A++-os mosogatógépekért 300 lej, míg az A+++ energiahatékonyságúakért 400 lej értékű vouchert adnak. A légkondicionáló berendezésekért (akár A++, akár A+++ kategóriába tartoznak) 400 lejes értékjegy jár. Az A++ energiahatékonysági besorolású hűtőszekrényekért és fagyasztóládákért 300 lejes, az A+++-osokért 400 lejes vouchert adnak. Az A kategóriás televíziókért 200 lejes, míg az A+ besorolásúakért 500 lejes értékutalvány jár.

A program keretében nyújtott támogatásokra a részt vevő üzleteknél (beleértve az online áruházakat is) kell jelentkezni, a régi háztartási eszközt az új átvételekor kell majd leadni.

A háztartási gépek roncsprogramját tavaly indították el először, 20 millió lejes költségvetéssel. Idén 40 millió lejt szán rá a kormány.

agerpres.ro