Tue. Mar 5th, 2024

Mohácstól Szilágysomlyóig

,,Húshagyókedden, a sokéves hagyo­mányhoz híven, ebben az évben is elindult a szilágysomlyói Báthory iskolából a farsangi felvonulás, utolsó útjára kísérve a városközponton át a Telenülő Banyanyát.

Az idei farsang nem mindennapi különlegessége azonban, a messzi Baranyából, egyenesen Mohácsról hozzánk elhozott két busójelmez, azok felvonulása és a híres mohácsi busójárás kutató- néprajzosának, a Pécsről érkezett dr. Minorics Tündének az ismeretterjesztő előadása volt, mely prog­ram a BIA Játékkuckó csoportja szervezésében jött létre. …

Délután az EMKE Magyar házban folytatódott a farsangfarki prog­ram, a – Mátyás király születés, valamint névnapja apropóján szervezett, Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában c. kiállítás megnyitójával. A reneszánsz hangulatot ehhez a programponthoz a Nagykárolyból meghívott Carmina Renascentia régizene együttes teremtette meg, régen óhajtott, kellemes és nagyon szép muzsikával. A kis reneszánsz kitérő után visszatértünk a közelmúlthoz és az EMKE egyik magyarországi partnerszervezetéhez, a pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítványhoz, amelynek tevékenységét kuratóriumának elnöke, a Pannon Magyar Ház vezetője, dr. Bokor Béla mutatta be, aki természetesen ugyancsak Pécsről érkezett és ugyancsak a Pécsi Tudományegyetem oktatója. Végül ismét a busójáráshoz visszakanyarodva, dr. Minorics Tünde ezúttal felnőtt hallgatóságának ismertette ugyancsak vetített képes előadás segítségével – a hungarikumként is számontartott, messze földön híres mohácsi busójárást.

Igencsak gazdag, tartalmas prog­rammal zártuk tehát az idei farsangot, mely program létrejöttéhez a BGA, a Communitas Alapítvány, valamint helyi cégek és magánszemélyek is hozzájárultak. Támogatásukért köszönet illeti őket.

Reménykedve a csujogatás szavainak igazában, kiáltsuk együtt:

,,Mire füstje eloszlik

A hideg tél szétfoszlik

Egész kitavaszodik!”

Sz.R.