Wed. Mar 22nd, 2023

Modern közvilágítást és elektromos buszokat kap Szilágysomlyó

Idén aszfaltozni fognak a szilágysági városban, felújítják a központot, s beindítják a helyi tömegközlekedést.

A tavalyi év a pályázatok éve volt Szilágysomlyón, a városvezetés közel húszat nyújtott be elbírálásra. A költségvetésből főleg előtanulmányokat és projekteket állítottak össze, hogy támogatást kapjanak a folyamatban lévő, valamint a kivitelezésre váró munkálatokra – mondta Szabó Ernő-Csaba városgazda.

A víz- és csatornarendszer bővítése a somlyói városvezetés egyik prioritása. Az elmúlt időszakban a város 60 százalékában kicserélték a régi, rossz vezetékeket és a főcsatornát, idén az újonnan épült utcákban, valamint Bükkön és Csehipusztában folytatják a munkálatokat.

„A pályázatokat maximálisan szeretnénk kihasználni, mert napjainkban minden háztartásban kell legyen vezetékes víz, csatornázás, földgáz, elektromos áram” – fogalmazott a városgazda. Ennek érdekében az Anghel Saligny programon keresztül két pályázatot nyújtottak be, földgázhálózat-bővítésre Szilágysomlyón, és fővezeték megépítésre Somlyócsehiben, ahol akár ipari övezet is létesülhetne a jövőben. Bár még nem érkezett visszajelzés, abban bíznak, hogy a két pályázat közül legalább az egyik nyertes lesz.

A Nagyfalusi úton befejezték a földgáz-hálózat kiépítését, ami nehéz és hosszan tartó munkálat volt, mert át kellett vágni a vasutat, a kivitelezés a Sós patakon és többnyire a főúton zajlott. „Ezekhez rengeteg engedélyre és jóváhagyásra volt szükség, de örülünk, hogy sikerült, mert a hosszú utcán sok lakóház és vállalkozás van. Ugyanitt volt olyan terület, ahol nem volt víz- és szennyvízhálózat, pályázat útján ezt is kiépítettük” – mondta Szabó Ernő.

A szilágysomlyói fejlesztésekről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Modern-kozvilagitast-es-elektromos-buszokat-kap-Szilagysomlyo honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.