Tue. May 28th, 2024

Mesék szárnyán mesevetélkedő – megyei szakasz Varsolcon

Örömmel számolunk be a XXIII. alkalommal meghirdetett Mesék szárnyán mesevetélkedő versenyről, hiszen újra fizikai jelenléttel töltötték meg az osztálytermeket a versenyző diákok Varsolcon a verseny megyei szakaszán, szombaton 2023. január 28-án.

A Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központtal együttműködve a Varsolci 1-es Számú Általános Iskola 14 csapatnak, 56 diáknak adott otthont szombaton, akik 10 intézményből Bagosról, Zsobokról, Goroszlóról, Panitból, Nagyfaluból, Zilahról, Sarmaságról, Lompértról, Varsolcról és Krasznáról érkeztek. A versenyszervezők mindent megtettek a verseny sikeres lebonyolításáért.

Hari Tünde Hajnalka tanfelügyelő nagy szeretettel köszöntötte a gyerekeket és a felkészítő pedagógusokat, kiemelve a mese értékét. A kedves, szeretetteljes szavak által a gyerekekben a verseny miatti izgatottság kezdett elillani és ünnepélyes hangulat lengte be az osztálytermet. Szőke Edith igazgatónő is örömét fejezte ki, hogy újra lehetőség volt a verseny megszervezésére, sok sikert kívánva a diákoknak.

A versenyre II., III. és IV. osztályból jelentkezhettek a csapatok, a megyei már a harmadik forduló volt számukra, ezt megelőzően két fordulón kellett továbbjussanak. Itt már a megye legjobb 14 csapata vett részt. Köszönet a pedagógus kollégáknak, akik fáradtságot nem ismerve fordulóról fordulóra gondos munkával készítették a tanulókat. A verseny egyik legfontosabb sikerének az együttműködést említeném, hiszen 4 tanuló kellett egy emberként gondolkodjon. Fontos a munkamegosztás, az egymásra utaltság, az egymáshoz való alkalmazkodás, a felismerés, hogy ki miben a legjobb. A felkészülés során amellett, hogy új meséket ismernek meg, elsajátítják a kölcsönös elfogadás, tolerancia segítségnyújtás szabályait. Személyes észrevételem, hogy a gyerekek szeretik ezt a versenyt, a nehézségek ellenére is, hiszen közelebb kerülnek egymáshoz, barátságok mélyülnek el, javul a feladatok megoldása révén a koncentráció, a figyelem és amint már említettem az együttműködés képessége, amire nagy szükség van manapság.

A versenyzőkre 10 feladat megoldása várt minden fordulóban, egy-egy feladat megoldására pedig 3-4 perc állt a rendelkezésükre. A javító bizottságnak nem volt könnyű dolga, a pontszámok magukért beszélnek mennyire szoros is volt a verseny.

A díjazott csapatok: I. Hold – Lompért 219 pont, Bercheș Denisa Ramona, Bercheș Laura Eleonora, Boros Petra, Pálfi Anica Adelina; II. IQ – Sarmaság 213,5 pont, Demjén Csongor, Kocsis Gréta, Molnár Ádám, Toth Tamás; III. Arany – Zilah 213 pont, Vicsai Tímea, Godza Viktória, Bándi Péter, Seres Nándor; Dicséret Bajnokok – Varsolc 212,8 pont, Dénes Vivien, Bartos Dóra, Papp Ramóna Szonja, Dénes Máté Sándor; Dicséret Bocimacik – Varsolc 205,3 pont Nagy Nikolett, Papp Kata, Nagy Vanessza, Péter Emma; Különdíj Pandák – Nagyfalu 198,1 pont, Farnas Karola-Edina, Nagy Szintia-Nikolett, Sámi Blanka, Székely Máté.

A megyei fordulóból az I. csapat jutott tovább az országos döntőre Nagyváradra, ők fogják képviselni a megyénket, ezúton is sok sikert kívánunk a Hold csapatnak! A többi csapatoknak sincs okuk a panaszra, hiszen kiválóan teljesítettek és senki sem távozott üres kézzel. Minden megyei versenyző könyvjutalomban részesült, sőt 152 gyerek, aki jelentkezett a versenyre noteszt és részvételi oklevelet kapott, köszönet a megyei szervezőnek Dénes Irén tanítónőnek, aki évtizedek óta mindent megtesz a Szilágy megyei Mesék szárnyán mesevetélkedő megszervezése érdekében.

Loga Annamária

tanítónő

Varsolci 1-es Számú Általános Iskola