Mon. Feb 26th, 2024

Mentőhelikopter Zsibón

Szeptember 10-én délben a megyei és a városi ható­ságok képviselőinek jelenlétében Raed Arafat állam­titkár átadta a működőképes mentőhelikoptert a zsibói bázison. A mentőhelikopter hangára és a mentési rend­szer teljes bázisa a megyei és helyi közigazgatás együttes erőfeszítése révén jöhetett létre. A megyei tanács 1.650.000 lej értékben támogatta a bázis megépítését, amely a teljes szolgálati helyiségeket biztosítja az egészségügyi, illetve a repülési személyzet számára. A repülő és az orvosi személyzet számára megfelelő vendégszobákat építettek a gép hangára mellett.

A létesítmény az Észak-nyugati Fejlesztési Régió mintegy 2 milló lakosa számára teszi lehetővé a gyors hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz. Innen 15 perc alatt elérhetővé válik a Szilágy megye melletti repülőterek bármelyike.

Raed Arafat államtitkár indokolta a zsibói bázis létjogosultságát. A kolozsvári mentőhelikopter ugyan ki tudná szolgálni Szilágy megyét is, de átfedné a marosvásárhelyi létesítmény körzetét, ugyanakkor lefedetlen maradt volna Szatmár, Máramaros, Bihar megyei körzet. A zsibói központtal minderre lehetőség nyílik. Ezzel lefedték az utolsó ellátatlan terület szolgáltatásait is, anélkül, hogy zavarnák más körzetek hatókörét. Az államtitkár jelezte, hogy a minden intenzív terápiás orvosi berendezéssel ellátott helikopter 5,5 milló euróba került, ezt az összeget az egészségügyi minisztérium költségvetéséből fizették ki. A jövőben viszont uniós alapokból is lehetőség nyílt újabb, hegyi mentésre alkalmas helikopterek megvásárlására.

A helikopter orvosi kíséretét felváltva a kolozsvári és a nagyváradi kórház szakemberei biztosítják. Most a nagyváradi orvosok teljesítenek szolgálatot a bázison. A helikopteren a két pilóta mellett egy orvosnak és egy asszisztensnek is van hely a beteg mellett.

Raed arafat szerint egyelőre csak a repülőtereken tudnak leszállni a helikopterek. A jövőben dolgoznak a kolozsvári kórházak melleti leszállópálya kialakításán, ezzel is lerövidítve a megfelelő ellátáshoz való jutás idejét.

Szeptember 11-én, kedden délután már életet mentett a szolgálat. A Sarmaság melleti Doh faluból szállított egy súlyos égési sérüléseket szenvedett beteget, majd a Máramaros megyei Borsabányáról hozott súlyos beteget a megfelelő orvosi ellátást biztosító kórházba.
(J.L.)